7 Mart 2021 Pazar
Anadolu’da çiftçilik mesleği babadan oğula geçmektedir. Tüketim alışkanlıklarımız doğrultusunda üretim yapan çiftçimiz çok uluslu gıda firmalarının piyasaya sürdüğü ürünlerin kalitesi ile değil fiyatı ile rekabet edemeyecek duruma gelince tarımdan, toprağından vazgeciyor.Baba para kazanamayınca çocukları da bu işi devam ettirmiyor. Topraklarini satıp, büyük şehirlerde zor şartlarda düşük ücret karşılığında ağır işlerde çalışarak hayatını geçindirmek zorunda kalıyor.🐄
Bugün ülkemiz kırsalındaki çiftçimizin yaş ortalaması 53’e gerilemiş durumda. Genç çiftçi nüfusumuz yok! Birleşmiş Milletlerin 2050 yılı için ön gördüğü şehirleşme oranı %65 iken ülkemizde 2050 ye 30 yıl var iken bu oran %72.
Kırsaldan şehre göç her yıl 1.99 oranında artmakta buna bağlı olarak işsizlik rakamları da artmaktadır.
Taleplerimiz, alışkanlıklarımızın dışına çıktığında çiftçi ürettiği ürüne pazar bulamayacak duruma geliyor. Tarım da, hayvancılık da bitiyor.
🐄
Bitkiler ve hayvanlar doğanın döngüsü içinde işbirliği içerisinde çalışırlar. Bu birliktelikte hiç bir şey israf olmaz. Geri dönüşüm esastır. İnsanoğlu buna inandığı ve desteklediği sürece gıdanın sürdürülebilirliğini sağlayabilir. 🐄
Dünya üzerindeki tarım arazisi dışındaki toprakların %30-40’ını otlaklar oluşturmaktadır. Otlak alanlarda serbest gezip beslenenen hayvanlar bitkisel büyümeye katkıda bulunduğu gibi toprağı da nemli tutmakta ve organik maddeleri toprağa gömerek topraktaki mikroorganizmayı beslemektedirler.
Daha fazla karbonun toprağa girmesine ve toprakta kalmasına olanak sağlamaktadırlar.
Hayvan çiftliklerinde tüketilmek icin üretilen daha fazla verim saglayan genetiği değiştirilmiş tahıllar yerine insanın tüketmesine olanak olmayan kuru ve selülozlu otları yiyerek beslenen gelişmiş sindirim sistemleri sayesinde bu otları atığa dönüştürebilen ve bu şartlarda yaşamını sürdüren hayvanlar sağlıklı gıda üretimine de katkı sağlamaktadir.
🐄
Endüstriyel hayvancılıği protesto etmek için sosyal medya üzerinden başlatılan et tüketmeyin kampanyasindaki, hayvanciligi iklim krizinin nedenlerinden biri olarak gosteren söylemler mera hayvanciligi yapilan ülkemizin üretim ve tuketim aliskanliklarina uygun degildir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
-
Pirinç, dünyada mısır ve buğdaydan sonra en fazla ekimi yapılan yeryüzünün en eski yiyeceklerinden biridir. 8000 yıldır Çinde yenildiği ...
-
Uzun zamandır Yaşayan Toprak Yerel Tohum projesi sebebiyle daha çok saha çalışmalarındayım. Dünyaya bir daha gelsem yine Mardin'de do...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder