7 Mart 2021 Pazar


 Dünyanın birçok ülkesinden şefler ve gastronomi profesyonelleri ile bine yakin gastronomi meraklisinin takip ettigi Food On the Edge 2019, Irlanda'nin Galway kentinde gerçekleştirildi.

Türkiye'den misafir şef olarak katıldığım sempozyumda Gıdanın geleceğine ilişkin “Topraktan Tabağa” projemiz oldukça ilgi gördü ve bir çok profesyonel tarafından takdir aldı.
Biz şeflerin işi sadece yemek pişirip sunmak degil artik! Hergün yüzlerce kişinin karnını doyuran insanlar olarak gıdanın üretiminden tüketime kadar olan süreçteki her aşamadan ve bu aşamalarda çalışan her insanın işini yapmasindan sorumluyuz. Dünyanın kaynaklarının yanısıra üreticilerin de azaldığı günümüzde gıdanın ve su kaynaklarının sürdürülebilmesi için yaptığımız işin ve sorumluluğumuzun farkında olmamız lazım.
Geldiğimiz noktadaki tehlikenin boyutu, malzeme atıklarından yemek yaparak çözülebilecek kadar küçük değil artık. Toplumun beslenme alışkanlıklarını görmezden gelerek, hayvanciligin karbon ayak izinin en buyuk nedeni olarak gostermek gibi yalnislar icindeyiz. Yapilan yalnis yönlendirmeler bu isin ne kadar disinda oldugumuzu gosteriyor. Hayvancilik bitti. Ne gubre, ne saman, ne hayvan, ne sut, ne yün? ekonistemin onemli bir parcasi çöküyor.
Atık konusu gerçek anlamda bir seferberliğe dönüşmeli. Öncelikle tüketimi olabildiğince azaltmalı ve doğru bir atık yönetimini uygulamaya başlamalıyız. İse evlerimizde cöplerimizi ayristirmak ve geri dönüsümü hayata gecirmek ile baslamaliyiz. Yerel yönetimlerin atık yönetimi ile ilgili ciddi projeler geliştirmesi ve düzenlemeler yapması gerekiyor. Daha fazla vakit kaybetmeden doğaya karşı sorumluluğumuzu fark etmemiz ve ayakları yere basan kararlar ile harekete geçmemiz gerekiyor. @foodontheedge @mistereatgalway
#fote2019
#foodfuture #migration #nature #fromsoiltoplate

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder