23 Mart 2021 Salı


 KIYMETİNİ BİLMEDİĞİMİZ ŞEYLERİN ELİMİZDEN GİTMESİ KAÇINILMAZDIR!


Toprak, su ve hava bizi yaşatan değerlerimiz.
Bugün Dünya Su günü!
Suyu konuşuyoruz!

🌱Nehir, göller ve yeraltı su kaynakları ile çevrilmiş  bir coğrafyada yaşıyoruz. Sayısız göl ve akarsuya sahipken kuraklığı konuşur hale geldik. Anadolu’nun ortası hızla çölleşiyor.

🌱Tarım havzalarında yeraltı sularının da bittiğini sondajla çıkarılan suyun seviyesinin gün geçtikçe derinleşmesinden anlıyoruz.

🌱Konya Ovasında bu sebepten tarım havzasındaki yeraltındaki biten suyun yerini dolduran toprak sebebi ile  çökmelerin  başladığı söyleniyor.
Geçtiğimiz yıl Konya Ovasında açılan 360 obruktan bahsederken bugün sayının 900 'e ulaştığını öğreniyoruz.

🌱Güneydoğu Anadolu Bölgesinde durum farklı değil! Yakın zamana kadar 200 m derinlikten sondajda çıkardığımız suyu artık 650 m de bulamıyoruz!

🌱Değişen iklim sebebi ile yağışların düzensizleşmesi, azalması, tarımda kullanılan kimyasal gübrenin toprağın nemini alarak toprağın yüzeyini sıkıştırması sebebi ile  yağışın yeraltı su kaynaklarını besleyememesi, su kaynaklarının kirlenmesi gibi su ile ilgili sorunlarımız var bizim.

🌱 Ve maalesef bu sorunlar her geçen gün yamaçtan yuvarlanan kar topu misali hızla büyüyerek yaklaşıyor ve geleceğimizi tehdit ediyor.

🌱Buna karşı hala önlem alınmadığını ve bu konuda iyi politikalar üretilmediğini düşünürsek yaklaşan  susuzluk  gerçeği ile bir an önce  yüzleşmemiz gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder