Mardin Mutfağı deyince Güneydoğu Anadolu mutfagi genellemesi içerisine almakla bu mutfağı oluşturan bir çok dinamiğe haksızlık etmiş oluruz diye düşünüyorum.
Mardin barındırdığı etnisite çeşitliliği ile bölgedeki diğer iller arasında farklı bir konumda ki bu etnisiteler hala yaşamlarını olduklari yerde sürdürmekteler.
Bu etnisiteler yüzyıllardır birbirine o kadar çok karışmış ki herbirinin inançları, yasam biçimleri, gelenek gorenekler, yaşadıkları yerin coğrafi koşulları ve buna bağlı olarak da tarım ürünleri ile yüzyılların birikimine dayanan mutfak özellikleri ortak Mardin mutfağını oluşturmuştur.
Mardin mutfağını bana anlatın derseniz; Etin, bulgurun, sebzenin ve baharatın uyumu diye anlatabilirim. Konu aslında bu kadar basit değil! Bu konu ile anlatacağım sayısız ritüel, sayısız hikaye ve sayısız tarif olur...
Ama hakkını teslim etmek gerekirse bu eşsiz mutfağın çok fazla bilinmesinin tek bir nedeni de onu essiz kılan etnisiteler!
Her bir azınlık kendi kültürünü paylaşmamak adına mutfağını da korumuş ve anlatmamış! Dolayısıyla bu mutfak kültürü de kendi içerisinde kaybolmaya yüz tutmuş.
Şimdi size Mardin Mutfağın en baskın tadı ne diye sorsam? Bir çoğunuz bilinen genellemenin içerisinde düşünüp "aci" diyeceksiniz!
Mardin Mutfağının baskın tadı "ekşi" dir. Koruk(ham uzum suyu), sumak mutfagimizdaki ana lezzetlendiricilerdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder