8 Mart 2021 Pazartesi


 Okul yıllarında coğrafya kitaplarında okudugumuz Türkiye'nin tarımsal ürün deseninde en büyük paya sahip olan ürünlerini; buğday, şeker pancarı, arpa, mısır, patates pamuk ve ayçiçeği olarak aklımıza yer etmistik.


🌻Türkiye'nin tahıl ambarı İç Anadolu Bölgesi Konya, bakliyatların yetişme adresi, Güneydoğu Anadolu Bölgesiydi.

🌻Ayçiçeği; yoğun yağış alan Trakya'nın, mısır; her mevsim yağışlı Karadeniz'in, pamuk; iç Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin karakteristik ürünleri arasında yer alıyordu.

🌻Kürsellesmenin gida endüstrisi üzerine etkisiyle, yetiştiği mevsimlerin hafızamızdan sildiği meyve sebzelerden sonra simdi ülkemizdeki tarım ürünlerinin yetiştiği coğrafyalarda değişti.

💧💧Bu degisimde önemli rol oynayan ayçiçeği ve Mısır yetiştirilmeleri sırasında yüksek miktarda su ihtiyacı olan iki önemli üründür.

💧💧Günümüzde Konya Kapalı Havzası, Gediz, Büyük Menderes Havzaları, Guneydogu Anadolu bolgesi ve Çukurova gibi su sıkıntısı yaşanan birçok havza ve alanda, yüksek miktarda su ihtiyacı olan ürünlerin yoğun olarak yetiştirildiği görüyoruz.

💧💧Yörelerin iklimsel koşullarına uygun olmayan bu tarımsal üretim biçimi kısıtlı su varlıklarının, suya bağlı yaşam alanlarının yok olmasına neden olurken, orta ve uzun vadede üretime de büyük zarar verir.

💧💧Su kıtlığı ürün verimini düşürürken, ürün verimliliği düşen birçok havzada kırsal göç artmaktadır.

💧💧Yarının suyunu, bugünden bilinçsizce tüketmemek icin Turkiye'nin iklimine uygun tarımsal ürün deseninin korunması gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder