18 Mart 2021 Perşembe

Sivas'tan dün gece döndüm. Herkes mesaj atmış. Hızlı trenle bağlantınızı kuramadık diye?
Sivas Sanayi ve Ticaret Odasındaki arkadaşlarımız; hızlı tren deyince onun hızına yetişmeye çalışan bir kadın geldi aklımıza, O da sizsiniz dediler. O yüzden çağırdık😊


Şaka bir yana aslında Sivas'ta Hızlı Trenin şehre sağlayacağı avantajlar ile birlikte yerel kalkınmanın önemine dikkat çekmek adına vizyonlarından ötürü Sivas Sanayi ve Ticaret Odasını kutluyorum.


Sivas'ta ki ilk durağımız heyecanla görmeyi arzu ettiğim, 4 Eylül 1919 yılında Atatürk ve arkadaşlarının bugünkü cumhuriyetimizin temellerinin atılmak gayreti ile önemli kararların alındığı Sivas Erkek Lisesi olarak bilinen kongre binasıydı.


Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına üç buçuk ay süre ile resmi karargâh olarak tahsis edilen bina; Sivas Kongresi, Anadolu'daki Milli Mücadele hareketinin teşkilatlandırılarak millet iradesinin her türlü baskının, kişi ve zümre idaresinin üstünde olduğunun bütün dünyada ispatlanması ve Cumhuriyet yönetiminin temellerinin burada atılmış olması ile tarihi bir hüviyet kazanmıştır.


Bu lise, padişah Abdülhamit'in emri ile 1892 tarihinde Sivas Valisi Mazlum Paşazade Mehmet Memduh Bey tarafından yaptırılmış.

Bu lisenin en hüzünlü  hikayesi de; son sınıf öğrencilerinin duvardaki kara tahtaya "Biz Şehit olmaya gidiyoruz" diye yazıp  1915 yılında Çanakkale savaşına cepheye gitmesi ve aynı tahtaya yazdıkları gibi  hepsinin şehit olması!


Sivas Erkek Lisesi bu sebepten 1915 yılında hiç mezun verememiş.
Yaşları 15- 17 arasındaki o şehitlerden geriye isimleri dahi kalmamış. Çünkü liseli şehitler okullarına geri dönemedikleri için diploma defterine isimleri de yazılamamış. 

Sevmek, görmek, inanmak, adanmak ve her şeye rağmen mücadele etmek!



 Mücadele ile kazanılmış bir ülkenin çocukları olarak tek ihtiyacımız her alanda, ülkemiz, kendimiz ve geleceğimiz için, hayatımızda bu denklemi kurmak ve çocuklarımıza bu denklemi kurmalarına olanak sağlayacak bir gelecek bırakmak.


Tüm ülkemizin 18 Mart Çanakkale Zaferini kutluyor, Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi saygıyla anıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder