25 Mart 2021 Perşembe
Tarım Anadolu'da Mezopotamya'da başlıyor ve buradan tüm dünyaya yayılıyor. Avrupa'ya bile tohum bizden 4000 yıl sonra gidiyor.
🌱Biz tarımı çok iyi bilen bir ülkeyiz. Makinelerle ve ithal tohumlarla birlikte alışkanlıklarınızı yitirdik. Yüksek verimine aldandığımız konvensiyonel tarımı, babadan oğula öğrendiğimiz tarım yöntemlerine tercih ettik.
🌱Çiftçiler, konvensiyonel tarımda toprağı öldürerek aldıkları kısa vadeli yüksek verimin kendilerini yasatacağını düşünüyor.
🌱Dünyayı doyurmak gerekiyor diye çıkılan yolda hayatımıza giren ticari tohumlar bizi artık doyurmuyor. 7.5 milyar nüfusa sahip dünyamızda her gün 12.5 milyar insan için üretim yapılıyor. Konumuz iyi gıdanın az üretilmesi, sağlıksız gıdanın fazla üretimi, israfı , adil olmayışı ve sürdürülebilirliğinin risk altında olduğu.
🌱Ticari tohumlar daha çok enerji, gübre ve tarım ilacı demek. Bu amaca hizmet eden bir teknoloji ile üretiliyorlar. Kullanılan gübre ve tarım ilaçları toprağın içindeki yaşamı öldürüyor. 1 dönümlük arazinin 15 cm lik toprak kalınlığı içinde 20 ton canlı yaşıyor. Bu canlıların ölmesi demek toprağın da ölmesi demek.
🌱Anadolu'nun kadim tarım kültürünün neredeyse doğuştan taşıyıcısı olan ve hala üretime devam eden küçük çiftçiler tarımda sürdürülebilirliğin teminatı durumundalar.
🌱Hala ata tohumu ve doğal gübre kullanıyorlar. Beden gücü ile çalışıyorlar. Toprağa, suya, doğaya, insana saygılı üretim yöntemleri kullanarak tarımın gıdanın geleceği için önemli bir iş yapıyorlar.
🌱Pandemi ile beraber yerelleşmenin ne kadar önemli olduğunu yaşadık. Küresel Gıda zincirlerince tedarik edilen sağlıksız gıdanın bizi doyuramayacağını anladık. Daha önemlisi bu gıdayı tedarik eden lojistik sistemlerinin de ne kadar kırılgan deneyimledik.
🌱Sadece Türkiye'de değil global ölçekte de küçük çiftçilerin ve yerel üretiminin ne kadar kıymetli olduğunu konuşuyoruz. Yerel üretim ve yerel kalkınma bizim geleceğimiz. Büyük ekonomiyi oluşturan en kıymetli parçalar.
🌱Bizim önce gıdanın sürdürülebilirliği için yerel üretime dönmemiz ve bu üretimin pazara ulaşmasına olanak sağlayarak güçlenmesine destek vermemiz gerekiyor.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
-
Pirinç, dünyada mısır ve buğdaydan sonra en fazla ekimi yapılan yeryüzünün en eski yiyeceklerinden biridir. 8000 yıldır Çinde yenildiği ...
-
Yörede yetişen tarım ürünleri ne ise, mutfaktaki malzeme ve beslenme alışkanlıkları da o tarım ürünlerinin çeşitliliği etrafında şekillen...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder