8 Mart 2021 Pazartesi
Tarımda konvansiyonel yöntemlerin ve tek tip ticari tohumların kullanılması sonucu artan yüksek girdi maliyetleri, doğal su kaynaklarının yetersiz kalması, çok az sayıda çiftçi tarafından doğal yollarla ve ata tohumlarıyla üretilen ürünlerin pazarda değerlerinin çok aşağısında fiyatlarla karşılaşması ve tarım alanlarının imara açılmasıyla beraber tarım alanları gittikçe daralıyor; tarım yapan insan sayısı gün geçtikçe azalıyor.
🌱Son 20 yılda tarımda istihdam oranı %44 düşerken son 12 yılda toplam çiftçi sayı %48 oranında azaldı. Bugün Türkiye’de tarım ile uğraşanların yaş ortalaması 53.
🌱Tarım uzun bir zamandır gençleri cezbetmiyor, gençler tarım yapmayı öğrenmeyi önemsemiyor. Dahası geleneksel tarım yöntemleri bugünün daha yaş almış uygulayıcılarıyla beraber hafızalardan silinecek gibi duruyor.
🌱Topraktan Tabağa Tarimsal Kalkinma Kooperatifi olarak, Mardin'de küçük bir arazide ailesinden öğrendiği yöntemleri yine onlardan kalan tohumlarla devam ettiren ciftciler ile calisarak onların pazarda satışa çıkaramadığı ürünleri gidip yerinden alıp temizleyerek pazara sunarak gün gectikce büyüyen bir sistem kurmuş olmanın heyecanını yasiyoruz.
Bizler tarımın sürdürülebilirliği icin geleneksel ve doğru uretim yapan ciftcinin ürününün hakettigi fiyata pazarda yer bulmasıni, tüketicinin doğru ürün konusunda bilinçlenmesini ve seçici olmasını benimsiyor ve destekliyoruz.
Çiftçi para kazanırsa cocuklari babasının işini devam ettirir. Baska yerlere göç etmek zorunda kalmadan uretmeye devam eder.
Ulkesel kalkınma icin yerel ekonomilerin desteklenmesi önceliğimiz olmali.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
-
Pirinç, dünyada mısır ve buğdaydan sonra en fazla ekimi yapılan yeryüzünün en eski yiyeceklerinden biridir. 8000 yıldır Çinde yenildiği ...
-
Uzun zamandır Yaşayan Toprak Yerel Tohum projesi sebebiyle daha çok saha çalışmalarındayım. Dünyaya bir daha gelsem yine Mardin'de do...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder