3 Mayıs 2021 Pazartesi

🌿Dün gece semt pazarından topladığımız 3 ton sebze meyve atığını kompostladıktan sonra bu akşam tekrar pazardaki atığı ayrıştırmaya gittik.

🌿Bugün Kayapınar İlçesinin başka bir semtinde kurulan pazarda topladığımız organik (sebze-meyve) atık miktarı; 3 ton 800 kg ‼️


🌿Diyarbakır’da hergün 8 ayrı yerde semt pazarı kuruluyor. Bu pazarların her birinden günlük ortalama 3 ton atık çıktığını hesap edersek sadece Diyarbakır’daki semt pazarlarindan günlük toplanabilecek organik atık miktarı ortalama 25 ton ‼️

🌿25 ton organik atıktan günlük 9.1 ton, yıllık 3321 ton kompost elde edilebilir.


🌿Atık miktarının mevsimlere göre değiştiğini unutmamak gerekiyor. Mayıs ayından sonra yerli sebze meyvenin çeşidinin ve miktarının arttığı düşünülürse bu rakamlar daha da yükselecektir.

🌿Bizim atığını topladığımız semt pazarları genellikle düşük gelir gruplarının alışveriş yaptığı semt pazarlarıdır. Gelir grubu yükseldikçe atık miktarınında arttığını unutmamak gerekir!



 🌿Organik atıklardan elde edeceğiniz kompost toprakta onarıcı olarak kullanılacak!


🌿1 hektar toprakta kullanılacak kompost gübre toprağa 170 ton su tutma özelliği kazandıracak, verimi arttıracak, sulama ve gübre maliyetini azaltacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder