13 Eylül 2017 Çarşamba

Araban Sarımsağı

Günübirlik geldiğim Gaziantep'te üçüncü günüm. Toprak ve yerel tohum konusunda yaptığım çalışmalar dahilinde Gaziantep Ziraat Mühendisleri Odası ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile çiftçilerin bilinçlendirilmesi İle ilgili bir proje başlatıyoruz. İleri ki günlerde projeyi daha detaylı paylaşarak bir farkındalık yaratmayı planlıyoruz. Uzun zamandır sizlerle paylaşmayı düşündüğüm Gaziantep Araban Sarımsağının yazısını yazmak bugüne kısmetmiş. Ülkemizde sarımsak deyince hepimizin aklına Kastamonu Taşköprü Sarımsağı geliyor. Kısa bir süre önce tezgahlarda yerini Çin sarımsağına bırakan Taşköprü sarımsağı, coğrafi işaret alınması ve üreticinin desteklenmesi ve pazardaki seçici müşterinin farkındalığı İle tekrar tezgahlarda yerini aldı. Bu olumlu gelişmenin ardından artık adından sıkça bahsettiren Gaziantep Araban Sarımsağı pazarda Taşköprü sarımsağı ile boy ölçüşecek duruma geldi.
Biz mutfağımızda sarımsağı çok kullanıyoruz. Özellikle mezelerimizin olmasa olmazı! Ancak satın aldığımız sarımsakta istediğimiz aromayı yakalayamadığımızda üretimini yaptığımız üründe lezzeti de oturtmakta zorlanıyoruz. Bir ay önce Gaziantep çarşında köy ve ilçelerden gelen ürünlerin arasında dolaşırken burnuma çalınan Araban Sarımsağının kokusu beni benden aldı. İri dişli ve yüksek aromalı özellikle mutfakta sarımsak ayıklamakla başı dertte olanları mutlu edecek kadar dişleri tane tane ve birbirinden ayrık olan sarımsak, Gaziantep'in 65 km kuzeydoğusunda Araban'da yetiştiriliyor. Son dokuz yıl öncesine kadar buğday ve pamuk ekilen tarlalar yerini şimdilerde sarımsağa bırakmış durumda. Yıllık 40 bin dönüm arazide 40 bin ton üretimi yapılan sarımsağa yüksek getirisi sebebi ile yöre halkı "beyaz" altın diyor. Bu sarımsak Kastamonu, İstanbul, Mersin, Adana, Ankara, Mersin ve Şanlıurfa'san gelene sarımsak komisyoncuları ve yurtdışına ihracat yapan tüccarlar tarafından alıcı buluyor. Eylül ve ekim ayında ekimi yapılan sarımsağın hasadı, Mayıs ayında yapılıyor. Tarlaya ekilen ürünün üzerinden bir kış geçiyor.
Türkiye'nin en kaliteli sarımsağını yetiştirme yolunda hızla ilerleyen Araban sarımsak üreticilerinin arasında arazi kiralayıp sarımsak üreten tüccarlarında büyük payı var. Araban Ovası'nda sarımsak üretimine başlanıldığı tarihten beri Çin'den tohumluk sarımsak ithal edilirken, şimdi hem ilçe hem yurt genelinde sarımsak üretimi yapılan bölgelerin tohumluk sarımsak ihtiyacı Araban sarımsağı ile karşılanıyor.
Hatırlatmak isterim! Büyük şehirlerde marketlerde gördüğümüz file içerinde 5li-6lı diziler halinde paketlenmiş, bembeyaz, aromadan ve sarımsağın besleyici özelliğinden uzak, fiyatı bizim topraklarımızda yetişenlerden daha ucuz olan sarımsakların hepsi Çin'den ithal ediliyor. Evinize aldığınız bu sarımsaklar tabiri caizse saksı gibi bıraktığınız yerde olduğu gibi günlerce durabiliyor. Yerli sarımsağın ise, kendine özgü saklama koşulları var! Eğer buna uymazsanız kısa zamanda bozuluyor. Sağlık için bir mucize olan ve sofralardan eksik etmemenizi tavsiye edeceğim sarımsağın en iyisini kilo İle alabileceğiniz semt pazarlarında veya son zamanlarda Anadolu'nun coğrafi işaretli ürünlerinin üretimine katkı sağlayan büyük market zincirlerinde bulabilirsiniz.

My  third day in Gaziantep  where I came for a day. Within the scope of my work on soil and local seed, we are launching a project on the awareness raising of farmers with the Gaziantep Chamber of Agricultural Engineers. In the coming days we plan to create an awareness by sharing the project in more detail. I write on Gaziantep Araban garlic, which I planned to share with you for a long time. When we say garlic, in our country we all mind Kastamonu Taşköprü garlic. Recently, Taşköprü, which left its place in Chinese garlic on the counter, took its place in the counter again with the recognition of the geographical indication and the support of the manufacturer and the awareness of the selective customer of the market. After this positive development, Gaziantep Araban Garlic which has been frequently mentioned about its name came to be able to match with Taşköprü garlic in the market.

We use garlic a lot in our kitchen. However, when we can not catch the aroma we want pruduct in the garlic we buy, we have difficulty in seating the flavor in the product we made.
A month ago, the products of villages and districts in Gaziantep bazaar smell of Araban garlic, enchanted me.
Garlic is grown in Araban 65 km north-east of Gaziantep, with its large teeth and high aroma, especially the teeth of which are separated from each other to make the victims in the kitchen happy with their garlic extract. Until the past nine years, wheat and cotton fields have now left their place in garlic. The local people say "white" gold with garlic because of the high productivity of 40 thousand tons of annual production of 40 thousand tons of garlic. Kastamonu, Istanbul, Mersin, Adana, Ankara, Mersin and Şanlıurfa are traders who come to Turkey for garlic trade and export to abroad. The harvest of the garlic, planted in September and October, is held in May. A winter is passing through the product that is planted in the field.
Araban garlic production is spreading rapidly in the way of raising Turkey's best quality garlic, and there is a big share in the traders who rent the land and produce garlic. While garlic is imported from China since the beginning of garlic production in Araban Ovası, garlic needs of seed garlic are now covered with garlic in the regions where garlic production is done in both district and country.
I want to remind! The garlic, which is packaged in a 5-by-6 sequence in the net we see on the markets in big cities, cheaper than the nourishing properties of aroma and garlic, cheaper than the prices of garlic grown in our soil, are all imported from China. This garlic dish you buy at home is like a pot that you can put on for days, just like it is in the ground. Indigenous garlic has its own storage conditions! If you do not follow this, it's going down in a short time. You can find the best garlic for my health which is a miracle for health and lacking from meals, in the neighborhood markets where you can get the best with your weight, or you can find it in big market chains that have recently contributed to the production of Anatolian geographically marked products.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder