19 Ocak 2018 Cuma

Buğday Ekimi

“Buğday Ekimine Gidiyoruz” 
Sorgül Toprakla Buluşuyor ve Yöre Buğdayı Tekrar Hayat buluyor.
Yerli/atalık tohumlar binlerce yıldır değişen koşullara uyum sağlayarak günümüze ulaşmayı başarmış örnekler olduğundan, yaşamın sürdürülebilirliği için birer genetik hazine. Dolayısıyla gıdanın güvencesi olan biyolojik çeşitliliği destekliyor. Tek tip ya da hibrit tohuma mecbur kalmak, gıdada bağımlılığı ve açlığı beraberinde getirebilir. Çünkü önceden bilinmeyen bir hastalık ya da öngörülmeyen bir felaket, o çeşidi yok edebilir. Bu nedenle çeşitlilik yaşamın güvencesi. Ancak bu çeşitlilik her geçen gün yok oluyor.
Laboratuvarlarda üretilmiş, numaralanmış, sadece dış görünüş olarak albenisi olan meyve, sebzelere dönüşen tek seferlik tohumların egemenliği, Anadolu çiftçisinin yüzyıllardır ambarında saklayıp, ertesi yıl toprakla buluşturduğu atalık tohumları tehdit ediyor. Küçük çiftçiler piyasa şartlarının uygun olmaması nedeniyle bu çeşitleri terk ediyor. Bu da tohumların dönüşüm süreçlerini durduruyor.Bulundukları yörenin çevre, iklim, toprak koşullarına uyum yetenekleri gelişmiş bu tohumların gelecek nesillere aktarılabilmesi için tohum çeşitliliğinin korunması, ekilerek çoğaltılması ve paylaşılması gerekiyor.
***
We Are Planting ‘‘Sorgül Seeds” 
Sorgül Meets the Soil and the Wheat of the Region is Reborn.
Due to the fact that the local seeds have always been successful at adapting to the ever-changing environmental conditions for thousands of years; they should be considered as a genetic treasure for the sustainability of life. Hence, they support the biological diversity, which acts as the guarantee of food. Being forced to use standardized or hybrid seed could result in dependency and famine in terms of food. Because an unknown disease or an unforeseen disaster would destroy that type of seed. For this reason, diversity is the guarantee of life. However, this diversity is getting smaller and smaller every day.
The domination of the single use seeds that are produced in laboratories, labeled with numbers; that are transformed into fruits and vegetables that only appeals to the eye just because of its appearance now starts to threaten the ancestry seeds, which have been kept in the silos of the Anatolian farmers and which have been brought back together with soil each year. Small farmers are abandoning these types of seeds due to the inappropriate market conditions. Consequently, the transformation process of the seeds is being intercepted. For these seeds, which have been improved in terms of adapting to regional, environmental, climate and soil conditions, to be transferred to future generations; the diversity of seeds needs to be protected, these seeds need to be multiplied by planting and sharing with others.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder