Geleceğe bırakacağımız bir emanetimiz daha var artık!
27 Ağustos 2018 Pazartesi
Uzun zamandır aradığımız Mezopotamya'nın en eski tohumlarından biri olan Karakılçık Buğdayı'nın peşine düştüğümüzde bulamadığımız için çok üzülmüştüm. Envanterde yer alan 11 yerel ata tohumunun 4 tanesine ulaşmak bizi mutlu etse de Karakılçık hep aklımızın bir köşesinde kalmıştı. İki gün önce uçaktan indiğimde karşılamaya gelen mühendislerimizin sürprizi bu başak demeti idi. Karakılçık! Ekimini yaptığımız demonstrasyon alanlarının birinde yetişmiş. Arazinin yarısında kocaman olmuşlar. Bir şeyi çok dilediğinizde oluyor derler ya işte tam da onu yaşadım. Karakılçık’ı bulmayı çok dilemiştim, biz onu değil o bizi buldu! Selenyum açısından çok zengin,protein değerleri açısından diğer buğdaylara göre daha besleyici olduğu biliniyor. İri taneli, sert ve makarnalık bu buğdayın 14 kromozom olduğu tahmin ediliyor.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
-
Pirinç, dünyada mısır ve buğdaydan sonra en fazla ekimi yapılan yeryüzünün en eski yiyeceklerinden biridir. 8000 yıldır Çinde yenildiği ...
-
Yörede yetişen tarım ürünleri ne ise, mutfaktaki malzeme ve beslenme alışkanlıkları da o tarım ürünlerinin çeşitliliği etrafında şekillen...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder