Mevsim baharsa ve yağmur yağmışsa, Keme mantarı bu cömert topraklarda yetişen en güzel ürünlerden biridir. Kuzu eti ile beraber zırhla çekip ya kebabı yapılır ya da yine kuzu etinden yapılmış kavurmaya eşlik eder. Her ikisine de çok yakışan Keme mantarı; toprak altında yumru şeklinde yetişen yer mantarı olarak da tanınan bir mantar türüdür. Görüntü olarak patatese benzerliği ile bilinir.
Halk arasında Keme adıyla tanınan Domalan, dünyanın çok az bir bölgesinde yetişir ve ekonomik değeri oldukça yüksek olan bir mantardır.
Güneydoğu Anadolu’da ve İç Anadolu’da kumlu topraklarda yetişir ve ilkbahar yağmurlarından sonra oluşur. Büyüdüğü yerde toprak yüzeyinde oluşturduğu çatlaklar sayesinde bulunur. Domalan bazen toprağı çatlatarak toprak yüzeyine de çıkar. Mardin'de kilo fiyatı 150-200 TL arasında değişmektedir. Pahalı olmasının yanı sıra oldukça zor bulunmaktadır. Bu mevsimde yolunuz Mardin'e, Urfa'ya ya da Gaziantep'e düşerse mutlaka Keme ile yapılmış bir yemeğin tadına bakmanızı tavsiye ederim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder