27 Ağustos 2018 Pazartesi



YOL NOTLARI / ŞANLIURFA-BİRECİK


📍Birecik'te Fırat Nehri kıyısındayız...
18 yıllık bir diğer alışkanlığımdır "Sahil Restaurant".
💟Baştan söylemeden geçmeyeyim dedim, Eğer Yolunuz Bir Gün Birecik'e Düşerse Fırat Nehri Kenarında Bir Patlıcanlı Kebap Keyfiniz Sizin De Olmazsa Olmazınız Olsun!
☪️Geçtiğimiz günlerde @yucitatr başkanı @yavuztekelioglu hocam duyurmuştu; Birecik patlıcanı coğrafi işaret aldı diye.Yörenin yemek kültürü alışkanlığıdır patlıcan ve isotlu fırın ve ızgara yemekleri...
🔸Birecik patlıcanı iri ve kalın kabukludur. 🔸İkiye böldüğünüzde içi pamuk gibidir. 🔸Kabukları ateşin üzerinde çabuk yanmadığı için iç kısmı piserken kabuk kısmı yandıkça patlıcanın içine kattığı is tadı patlıcanın lezettine lezzet katmaktadır.




Bu patlıcanı ızgaralık olarak kullanmanızı tavsiye ederim.
🔸Çekirdeği ya hiç yoktur ya da çok azdır. 🔸Kokusu ve lezzeti, tartışmasız onu yörenin önemli lezzetleri arasına koyuyor.
🔸Yetiştiği toprağın yapısı, Fırat'ın suyu ve Mezopotamya güneşi bu lezzette önemli rol oynuyor.




Bu patlıcanın önemli bir lezzet sırrı daha var; Güvercin gübresi.
❗️Önemli Bilgi : “ Bölgemizde birçok aile güvercin besliyor. Güvercinler genellikle toplu bir şekilde yaşayan kuşlar olduğundan bu gübreyi toplamak da çok zor olmuyor. Güvercinler yedikleri yemlerin bir kısmını sindirmeden dışkı olarak dışarı atarlar. Güvercin gübresi %25 organik madde, % 2 azot ve %1-1,5 fosforik asit içermektedir. Bu gübre karbon ve azot bakımından çok güçlü olduğundan ıslakken toprağa yarardan çok zarar veriyor. Bundan dolayı yaşken gölge bir yere koyarak kurutuluyor. Gübre gölgede bekledikçe içerisindeki bakteriler sayesinde sıcaklık artışı meydana geliyor ve gübrenin yanması sağlanıyor. Bu gübrenin tamamen yanması ve kullanıma uygun hale gelmesi bir yıl sürüyor”.
🔸Gübrenin içindeki organik madde miktarı yüksek olduğundan gübre verilen toprakta yetişen bitkiler zor durumlara daha dayanıklı hale geliyor. Her yıl satın aldığımız Birecik patlıcanını Mardin'e gönderiyoruz. Tandır da közleyip soyuyor, limonlayıp, yağlayıp derin dondurucuya atıyoruz.
💟Mezelerimizin olmazsa olmazı patlıcan bizim mutfağımızda kış için böyle hazırlanıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder