13 Şubat 2020 Perşembe

BESİN ZİNCİRİ

Dünyada besin zinciri gittikçe karmaşık bir hal alıyor. Gıda endüstrisi öyle katmanlı bir yapıya dönüştü ki tarladaki besinin tabağımıza gelene kadar geçirdiği süreçte üretimden işlemeye, ambalajlamadan reklama, pazarlamadan dağıtıma yüzlerce değişik endüstrinin parmağı var.
🌻🌻🌻
Tüketime hazır hale getirilen gıdanın ise neredeyse yarısı el değmeden çöpe gidiyor. 1945 yilinda Birlesmis Milletler Gida Tarim Orgutu(Fao) tarafindan ilan edilen 16 Ekim ‘Dünya Gıda Günü’nü, bir soluklanıp bu kargaşaya daha yakından bakmak ve sonu gelmez tüketim çılgınlığımızı, bozuk beslenme alışkanlıklarımızı ve neden olduğumuz yoksulluğu fark edebilmek için bir fırsat olarak görmek gerek belki de…
🌻🌻🌻
“Gıda” dediğimiz zaten tartışmalı bir mevzu: Gıda güvenliği sorunları, çöpe giden milyonlarla ton besin artığı, iklim değişikliklerinin yol açtığı urun kıtlığı, aşırı tüketim, su sıkıntısı, petrol fiyatlarındaki zamlar ve böyle sürüp giden pek çok etmen ucuz ve kaliteli besine ulaşmayı milyonlarca insan için zorlaştırıyor. Dünyadaki aç insanların sayısı artıyor, besin dağılımındaki dengesizlik büyüyor: Otuz yıl içinde 2 milyar boğazın daha beslenmesi gerekecek. Bu hesaba göre de 2050’lerde gıda fiyatlarının %40-50 civarında artması bekleniyor.
🌻🌻🌻
Food is a controversial issue. Food safety issues, millions of tons of food waste left in the trash, product scarcity caused by climate changes, excessive consumption, water shortages, price hikes in oil prices and many other factors continue to make it difficult for millions of people to reach cheap and high quality food. The number of hungry people in the world is increasing, imbalance in the distribution of nutrients is growing. In thirty years, 2 billion people will need to be fed. According to this calculation, food prices are expected to increase by 40-50% in the 2050s.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder