13 Şubat 2020 Perşembe

GÜNEŞ PANELLERİ

Birleşmiş Milletler (BM)  İklim Değişikliği paneli geçtiğimiz günlerde Seul’de yapıldı. Yayınlanan rapora göre küresel ısınma konusunda bir an önce harekete geçilmezse karşılaşılacak sonuçlar oldukça ağır olacak.
Raporda “Küresel ısınmayı kontrol altına almak için 10 yıldan daha az bir zamanımız var. Dünya risk altında. ” ibaresi yer alıyor.
Gündemdeki sıcaklık artışını, 1,5 dereceyle sınırlamak imkansız değil! Fakat hükümetlerin verdiği  taahhütler henüz bunun için yeterli değil. Bunun yanı sıra sıcaklık artışı şuan 3-4 dereceye ulaşmış durumda! Sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlayabilmemiz için 2047’ye kadar atmosfere yayılan karbondioksit miktarı ile ortadan kaldıracağımız karbondioksit miktarını eşitlemek zorundayız. Bunun için küresel karbon emisyonunu 2030’a kadar %45 azaltmamız gerekmekte.
Bu durumda ormanlaştırma, elektrikli taşıma sistemlerine geçiş, karbon yakalama ve depolama teknolojilerinin kullanımı büyük önem taşıyor.
En önemlisi de önümüzdeki 32 yıl içinde elektiriğin %70-85’ini yenilenebilir kaynaklardan üretmeliyiz.
MARDİNE SU ELEKTRIGI ILE GELIYOR!!!
Türkiye'de bu konuyla ilgili beni çok etkileyen önemli bir proje yürütülüyor. Geçtiğimiz Nisan ayında Güneydoğu Anadolu’nun en önemli tarım araştırma merkezlerinden birisi olan Talat Demirören tesislerini ziyaret ettiğimizde Harran'da  @ceydabolunmezcankiri anlatmıştı güneş panelleri projesini. Birlikte Şanlıurfa’dan Mardin’e GAP suyunu taşıyacak kanalları incelemiştik. GAP suyunu Mardin’e taşiyacak Mardin-Ceylanpınar ana kanal inşaatı 1997 yılında başlamış 221km olarak 2015 yılında tamamlanmış. Mardin Derik’teki depolama alanının inşaatı bitince kanallardan Mardin’e su taşınacak. Bölgede hava sıcaklığının zaman zaman 60 dereceye kadar çıkmasinda dolayı kanallardaki suyun bir kısmı buharlaşıyor. Bu sebeple 221km boyunca kanalın üzerine kurulmaya başlanan güneş panelleri ile hem kanalın içindeki su buharlaşmaktan korunacak hem de paneller sayesinde hat boyunca elektrik üretilecek. Ceyda Hanım bu projenin bölge için en kiymetli projelerden birisi olduğundan ve bu sebeple yakından takip ettiğinden bahsetmişti. Bunun gibi örneklerin çoğalması dileği ile..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder