13 Şubat 2020 Perşembe

GASTRODİPLOMASİ

Washington'dan kucak dolusu sevgilerimle iyi haftalar diliyorum. Bir gastrodiplomasi projesi için bir süre burada olacagim.

Yiyecek ve içecekler, insanların fizyolojik ihtiyaçlarını karşılamanın
ötesinde anlamlar taşımaktadır. Beslenme, sadece yaşamımızı sürdürmemizi saglayan fiziksel bir ihtiyactan ote aynı zamanda geçmişle olan bağlarımızı guclendiren ve kültürümüzü diri tutan, diğer insanlarla
iletişim kurmamıza da aracılık etmektedir.
🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷
Suriyeli Mültecilerin istihdamini, entegrasyonunu hedefledigimiz ve iki kültürü mutfakta birleştirmeyi amaçladığımız Sanliurfa'da "Harran Gastronomi Okulu " ile Mardin'de yürüttüğümüz "Topraktan Tabağa" projeleri bugün tüm dünyada örnek alınan gerçek birer "Gastrodiplomasi"örnekleridir. Mutfak toplumsal barisin sağlanmasında iki toplum arasında aracı olmuştur.

Son yillarda gündemde olan
gastrodiplomasi kavrami kültürlerarası anlayışı geliştirme ve etkileşim
sağlama, ulusal kültürün ön plana çıkarma, ülkenin kültürünü ve mutfak
kültürünü tanıtma, ülkeler arasındaki ilişkileri geliştirme, ülke
imajını güçlendirme, marka yaratma, ticari faaliyetlerin ve turizmin
gelişmesini sağlama gibi amaçlarla pek çok ülke tarafından yumuşak bir güç
olarak kullanılmaktadır. Ustelik beş duyu ile algılanabilen gerçek ve sessiz bir güç!

Mutfak Diplomasisi' yüzyıllardır mevcut olan bir kavram. Devletler ve toplumlar arasi ilişkilerde olağanüstü öneme sahip. Diyalog ve müzakere ortamını etkiliyor. Öyle ki 1789 Devrimi sonrası Fransa’nın ünlü Dışişleri Bakanı Talleyrand’ın İmparator Napolyon Bonapart’a “Bana iyi şefler verin, size harika antlaşmalar hazırlayayım” dediği söylenir.
Tarihçiler ve siyaset bilimi uzmanları iyi bir yemeğin veya yemekte kullanılan malzemenin devletler arasında verilecek mesajlar açısından olağanüstü önemli olduğunu söylüyorlar.

Burada bulundugum sure icerisinde gerek mutfak zenginligimiz, gerek kulturel cesitliligimiz,gerekse ürünlerimizle dunyanin bir ucundan diğer ucuna iyi mesajlar vermek icin çok zorlanmayacagimi düşünüyorum. Ne dersiniz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder