8 Mart 2021 Pazartesi
9 Ekim 1937 tarihinde Atatürk tarafından açılarak 2400 işçi ile calışma hayatına başlamıştır.
65 bin M2 alana kurulan fabrika, 1930’ların dünyasında bir benzerine rastlanmayacak kadar özgün bir “sosyo-kültürel” ekonomi projesidir.
▶️1930’ların ortalarında halk, fabrikanın organize ettiği balolar, danslar ve partilerle sosyalleşmiş, kadın ön plana çıkarılmıştır.
▶️Halkın kültürel olarak gelişimi de amaçlanmış ve 1937 yılında 12 bin kişinin yaşadığı bu kentte, fabrika bünyesinde 700 kişilik bir sinema salonu açılmış, bir müzik korosu oluşturulmuş ve bir işçi radyosu kurulmuştur.
▶️Kurulan “Sümer Halkevi” ile halk her konuda bilinçlendirilmeye çalışılmıştır.
▶️Bünyesinde kurulan lacivert-beyaz renkli Sümer Spor, çeşitli spor branşlarında faaliyet göstermiştir.
▶️Fabrikada işçi hakları üst düzeydedir. İçinde işçi sağlığını koruyacak 40 yataklı bir hastane, bir eczane bir de labratuvar kurulmuştur.
▶️İşçilere mesleki eğitim verilen fabrikada açılan Sümer İlköğretim Okulu 980 öğrenciye sahipti.
▶️ Calisanlar için 264 dairelik lojman, işçi çocukları için 40 mevcutlu bir kreş kurulmuştur.
▶️İşçilerinin ihtiyaclarini temin etmek için bir kooperatif kurulmustu.
▶️Kaliteli pamukların çevrede yetiştirilmesi için 200 adet modern tohum ekme makinesi satın alınmıştır. Birçok modern tarım aleti ve makinesi çiftçilere dağıtılmış ve bunları nasıl kullanacakları öğretilmiştir.
▶️ Ar-Ge bölümlerinde, üretimin kalitesini arttırmak için çalışmalar yapılmıştır.
Atatürk, işçilerin yüksek standartlarda, her türlü imkandan yararlandığı bu “sosyal fabrikaları” Anadolu’nun her yanına yapmayı planlıyordu. Ama ömrü yetmedi.
Bugün sizin desteğinizle yoktan var edilerek kurulan direkt 40 ailenin, dolayli olarak üreticisinden tuketicisine bir cok kişinin hayatina dokunan, gün geçtikce büyüyen Topraktan Tabağa projesi ile kurduğumuz Tarimsal Kalkinma Kooperatifimiz, 83 yil önce Ataturk'ün başlattığı sosyo-kültürel ekonomi projesi ışığıyla ilerliyor.
Sizin icin rengarenk basmalardan hazırladığımız keselerimiz ise 2002 yılında kapatılarak Adnan Menderes Üniversitesine devredilen Nazilli Basma Fabrikasina ithaf edilmiştir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
-
Pirinç, dünyada mısır ve buğdaydan sonra en fazla ekimi yapılan yeryüzünün en eski yiyeceklerinden biridir. 8000 yıldır Çinde yenildiği ...
-
Uzun zamandır Yaşayan Toprak Yerel Tohum projesi sebebiyle daha çok saha çalışmalarındayım. Dünyaya bir daha gelsem yine Mardin'de do...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder