8 Mart 2021 Pazartesi
Son yıllarda sabun üretimi icin yüksek tonajlarda zeytinyagi alımı yaptığımız icin zeytin tarımı yapan üreticiler ile daha sık birlikteyiz.. Maalesef bu taraftan da size iyi haberler veremiyorum.
🫒Zeytin, Türkiye’deki tarımsal ürünler içerisinde, ülke ekonomisinde önemli bir yere sahiptir.
Sofralık ve yağlık olarak kullanılmasınin yanisira, zeytinin yağ ve sofralık zeytin olarak ihraç edilmesi, artıklarının yan sanayi için iyi bir hammadde olması ekonomik olarak önemini her geçen gün arttırmaktadır.
🫒Yasananan İklim değişikliği maalesef zeytini tarimini da olumsuz etkilemeye basladi. İklim değişikliğinin sebep olduğu kuraklık ve sel gibi iklim olaylarının sık ve şiddetli şekilde yaşanmaya başlaması sadece zeytin üretim miktarıni degil ayni zamanda zeytinyağı kalitesinin de düşmesine sebep oldu.
🫒Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, Türkiye genelinde 159 milyon 352 bin 393 meyve veren, 29 milyon 397 bin 654 meyve vermeyen zeytin ağacı bulunuyor. Geçen yıla göre meyve veren ağaç sayısı yüzde 4 artmış.
🫒Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi koordinatörlüğünde hazırlanan “2020-2021 Türkiye Rekolte Raporu” aslında bize cok iç açıcı haberler vermiyor.
🫒Rapora göre olumsuz iklim koşulları nedeniyle ağaç başına ortalama üretim düştü.
🫒Nisan sonu mayıs başında tam çiçeklenme döneminde zeytinlik alanların yoğun olduğu Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde 40 dereceye yaklaşan aşırı sıcaklar sebebi ile çiçeklerin yanması ve kurumasıyla üretim miktarında yer yer ciddi olumsuzluk yaşandığı da vurgulandı.
🫒Yaz ayları, eylül ve ekim aylarının da aşırı kuraklık da yağlanmayı olumsuz etkiledi, istenilen tane büyüklüğüne ulaşılamadığı gibi dolu yağışlarının ürünün dökülmesine ve kalite kaybına neden oldu.
🫒Tane zeytinde Türkiye genelinde gecen yila gore % 11, zeytinyağında ise %30’a varan bir düşüş kaydedildi.
Tanedeki kayıp miktarı geçen yıla göre 145 bin ton, zeytinyağındaki kayıp miktarı geçen yıla göre 35 bin tonu aşıyor.
🫒Zeytin ve zeytinyaglarindaki rekolte düşüşü maalesef fiyatlara da yansımış durumda.
🫒İklim değişikliğinin tarimda yarattığı tahribat her geçen gün kendini daha çok hissettirmeye başladığı. Harekete gecmemiz gerekiyor.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
-
Pirinç, dünyada mısır ve buğdaydan sonra en fazla ekimi yapılan yeryüzünün en eski yiyeceklerinden biridir. 8000 yıldır Çinde yenildiği ...
-
Uzun zamandır Yaşayan Toprak Yerel Tohum projesi sebebiyle daha çok saha çalışmalarındayım. Dünyaya bir daha gelsem yine Mardin'de do...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder