7 Mart 2021 Pazar
Bu sabah Ankara'dayim. Ailece mutfakta kahvaltı hazırlama telâşında iken gözüm televizyonda sağlıklı beslenme ile ilgili öneriler sunan doktora ve onun her söylediğini başını sallayarak onaylayan spikere takildi. Doktor gluten yemeyin diyor. Sağlıklı yaşamak için ekmek, makarna, pilav, bulguru gluten iceren herseyi hayatinizdan çıkarın diyor. En ilgi çeken önerisi yağlı tohumları, avakadoyu, kinoayi beslenme programınıza ekleyin!Bir an Mardin'de makarnayı bile ekmekle birlikte yediğimiz geldi. Hangisinden vazgeçeceğiz acaba ekmekten mi? Makarnadan mi? 🍞🍞🍞🍞🍞🍞
Düşündüm saat sabahın geç saatleri. Bu programı izleyen kitle genelde ev kadinlari ve ortalama bir gelire sahip insanlar. Gelir ortalaması asgari ücret düzeyinde. Yani 2000 tl civarında. Ülkede 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2000 tl yoksulluk sınırı 6543 tl iken; 📍Bu önerileri dinleyen kaç kişi olduğunu çok merak ediyorum. 📍Bu öneriler ile beslenme duzenini değiştirmeyi dusunen kaç kişi var? Ya da her söyleneni uygulayan? 🍞🍞🍞🍞🍞🍞
Bizim tercihlerimiz bu ülkenin tarımını ve gıda üretim endüstrisini yönlendiriyor. Tarımın buğday ile başladığı bu topraklarda yüzyıllardır aynı şeyi yiyoruz. Genetigimizin yıllardır kabul ettiği tahıllar neden bir anda canavara döndü? 🍞🍞🍞🍞🍞🍞
Gıda ile ilişkimizi gözden geçirmeliyiz derken tam da bunu söylemek istemistim. Glutensiz gıda diye bir endüstri hızla büyüyor dünyada. Bu beslenme şeklini insanlara özendirmek için de birileri bu sistemi yürütüyor. Bize dayatılan herşey geçmişle bağlantımızı koparıyor. Değerlerimizi degersizlestiryor. Yeni ozentilerimiz toprağımızı, çiftçimizi, insanımızı sağlığımızı tehdit ediyor.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
-
Pirinç, dünyada mısır ve buğdaydan sonra en fazla ekimi yapılan yeryüzünün en eski yiyeceklerinden biridir. 8000 yıldır Çinde yenildiği ...
-
Uzun zamandır Yaşayan Toprak Yerel Tohum projesi sebebiyle daha çok saha çalışmalarındayım. Dünyaya bir daha gelsem yine Mardin'de do...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder