7 Mart 2021 Pazar


 Diyarbakir' da yapılan tarım zirvesinin açılış konusmasinda kürsüye çıkan konunun yetkilileri seyirci koltuğunda oturan çiftçiye nasihat veriyordu. “Hedef büyütün! Daha çok üretin! Daha çok urun ile ihracat rakamlarını yukseltmeliyiz!

📍📍📍📍📍
Mısır hasadına gelen yorumları okuyunca çok üzüldüm! Bir cok kişi, içinde bulunduğumuz çaresizliğe üzülmüş ne yapabiliriz diye sormuş?

Birileri de “yalan bunlar bugday ekim ayında ekilir, herşey olması gerektiği gibi” diye de atıfta bulunmuş. Ülke olarak bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayı çok seviyoruz. Herkes buğdayın ekim zamaninın ekim ayı olduğunu bilir. Ekim ayının başından beri kesilmeyen yağmur ile karşı karşıyayız. Arazileri su bastı. Biz çok hazırlıksız yakalandik.
İşin cozumu konusunda gelen tavsiyelere uyarsak işimiz çok kolay! Ekilemeyen binlerce dönüm bugday için, sera kurulmasını öneren de var, saksıda buğdayı yeşertin sonra toprağa ekersiniz, diyen de.

Sorunu görmek ve anlamak lazım. Çiftçiler binlerce dönüm arazi ekiyor. Herkes aynı yerden aynı tohumu alıyor. Elde edilen ürünlerin hepsi konvansiyonel tarımın ayni mecburi ürünleri.
Durum böyle olunca ürünü satın alacak tüccar için de sonuca varmak kolaylaşıyor. Fiyatı kırdıkça kırıyor. Nasıl olsa herkesin ürünü aynı, biri satmazsa diğeri mutlaka satacak zihniyeti hüküm sürüyor. Rekabet olmayınca fiyatı en düşük seviyeye çekebiliyorlar. Sonuçta çiftçi zarar ediyor, içine girdiği borç batağından sıyrılamıyor.

Tarımda çeşitlilik yaratmalıyız. Rekabeti sağlayacak yüksek kalite ürünü elde etmeliyiz. Kalitede farkımız olursa fiyatta da olur. Ürünü iyi fiyata satabilmeyi ancak bu şekilde sağlayabiliriz. Çözüm; “yerel tohumlarımızla üretilecek yüksek kalitede ürün üretebilmek.” Tarımda büyümekten ziyade küçülmeliyiz. Binlerce dönüm aynı üründen ekip, düşük fiyat politikasına takılı kalıp, her seferinde zararı peşinen kabul etmektense, satabileceğimiz oranda yüksek kalitede ürün çeşitliliği oluşturup üretim gücümüzü buna harcamamız gerekiyor.
Ülkenin tarım politikası, yeniden kendi kendimize yetebilecek bir ekonomiye sahip hale gelebilmek için çaba harcamak olmalı! Uzak ülkelere ihracat yapabilme hayalimizi durumumuzu düzeltene kadar rafa kaldırmalıyız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder