8 Mart 2021 Pazartesi


 Dün sabah arabayla Ankara'dan Mardin'e doğru yola çıktım. Pandemi nedeni ile mecburi seyahatlerimi arabayla yapıyorum


🌿1000 km ve 10 saat süren yolculuk bana cok sey öğretiyor.

🌼Buğday hasadi her yerde ya yeni bitmiş yada devam ediyordu. Aklımda Sorgülü emin ellerden alıp başka emin ellere teslim etmenin haklı keyfi vardı.

🌼Sorgül @nathalie_suda ve ekibinin müthiş ve lezzetli sunumları ile harika ekmeklere, lavaslara dönüşmüştü.

🌻İç Andolu'yu gecerken görüntüsü ile büyüleyen düşündükçe içimi sızlatan ayçiçeği tarlaları gördüm. Kurak bozkırda suyu en cok seven ayciceklerinin ne isi vardi. Cok enerji ve su harcanarak üretilen aycicekleri, çiftçisine kazandirmadığı gibi yakın vadede su kaynaklarinın verimsizleşmesine de neden oluyor.

🔥🔥Hava kararırken Urfa'ya girdik. Ankara'dan Urfa'ya hatta Mardin'e kadar renkler hep sarı ve sıcakken Urfa'ya vardığımızda her yeri alevler sardı.

🔥Haziran sonuna kadar devam eden buğday hasadından sonra tarlalar ikinci ürüne hazırlanıyordu.

🌿Ilk okul bilgilerim geldi aklıma yine! Sıradan bir devlet okulunda okurken hayatla ilgili ne cok bilgi edinmişiz aslinda!

🌿"Topraği nadasa bırakmak!"
Yıllar içinde ezberimiz ne cabuk bozulmuş. Tarlalar mutlaka bir yıl dinlendirilmesi gerekirdi. Yada tarla ikiye bölünür. Bir kismi bu yil ekildiyse diger yarisi gelecek yıl ekilirdi. Ürün mutlaka çesitlendirilirdi. Iki yil üst üste aynı ürün aynı yere ekilmezdi.

☘Bırakın nadasa bırakmayı simdi buğday hasadından sonra tarlalar alelacele yakılarak ikinci ürüne hazirlaniyor. Yakılan anızlar her yerde alev alev!🔥🔥

🌾🌾Ustelik ekimine hazırlık yapılan ikinci ürün ne diye sorarsanız burasi daha vahim! Misir!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder