8 Mart 2021 Pazartesi


 Geçen yıl küçük bir arazide çalışmış ve en iyi tohumlarımızı ektiğimiz arazimiz ürün vermemişti.


▶️Projemizn en kıymetli isminlerinden Şemze Teyze arazinin hasadını yapmamızı anızın toprağının içinde kalması şartı ile sürülüp toprağin kendi haline bırakilmasını söylemişti.

▶️Anız, tarımsal üretim sonucunda biçilmiş olan ekinlerin toprakta kalan kök ve saplarına verilen isimdir.

▶️Anızın yakılması; bitki artıklarının masrafsız bir şekilde ve kısa zamanda ortadan kaldırılması, sürümün kolaylaştırarak ikinci ürün yetiştirmek için zaman tasarrufu sağlaması, toprak üzerine düşen yabancı ot tohumlarının yok edilmesi gibi nedenlerden dolayı üreticilerin tercih ettiği ilkel bir yöntemdir.

▶️Ancak beklenen bu faydanın aksine anız yakmak toprağa ve çevreye çok ciddi zararlar vermektedir.

▶️Bir hektar toprağın içerisinde iki tondan fazla canlı yaşamaktadır. Bu canlılar topraktaki ham gıdaları parçalayıp, bitkilerin alabileceği besinlere dönüştürüyorlar. Tıpkı Şemse Teyzenin dediği gibi!

▶️Anızın yakılması sırasında toprakta yaşayan, onu besleyen, havalandıran, verimli kılan milyonlarca canlı mikroorganizma yok oluyor, toprağı besleyecek organik atıklar ortadan kalkıyor, toprak fakirleşiyor, verim gücü düşüyor.

▶️Toprak, rüzgar ve sellerle taşınarak erozyona uğruyor, yağış suyu yer altı su kaynaklarına ulaşamıyor, doğal denge bozuluyor.

▶️Anız gübreye dönüştürülerek tekrar toprağa verildiğinde, toprak organik madde açısından zenginleşir,

▶️Toprağı verimli kılan mikroorganizmalara besin sağlanır, toprağın neminin korunmasına katkı sağlanır, toprağın verimi artar.

▶️Topraktaki bitki örtüsü tahrip olmadığı için erozyondan korunmuş olur.

▶️Anız yakmak yerine, hasat sonrası çürümeyi kolaylaştırmak için sapları parçalayıcı bir alet kullanılarak anız toprağa karıştırılabilir.

▶️Hububat hasatları, başağın hemen altından biçildiğinde anız çok yüksekte kaldığı için mikroorganizmalar tarafından parçalanması çürüyerek organik maddeye dönüşmesi daha uzun sürede gerçekleşmektedir. Bu nedenle hububat hasatları toprak yüzeyine çok yakın yapılarak anız yakmanın önüne geçilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder