7 Mart 2021 Pazar
Köylerden yoğurtlar çarşıya çoktan geldi bile. Gün başladı.
Subat ayı başından Nisan ayın başına kadar hayvanların yavrulama zamani olduğundan sütün en bol ve yağlı olduğu zamandir hayvancılık yapılan yerlerde.
Dolayisiyla yoğurt, kaymak, sade yag ve peynirin en değerli zamani. Ozellikle isteğimiz üzerine koyun sütü yakılarak yapılan benim tadına doyamadığım yanik tadinda yoğurtlar sadece bu zamanda yapılıyor.
Restoranımızda endüstriyel yoğurt ve peynir hiç kullanmıyoruz. Peynirlerimizi yine Diyarbakır'da hayvancılık yapan çiftçiye yaptırıyoruz. Tüm sene ihtiyacımız olan peynirlerimizi hazırlayıp kilerlere koyduk bile.
Ozellikle iklim degsikligi ile doğa koşullarınin zorlaşması ve ciftcinin gelirinin düşmesinden dolayi hayvancilik bir cok yerde bitme riski ile karsi karsiya.
Yerel üreticiyi desteklemekle onların yaptığı işi sürdürebilir hale getiriyorsunuz. Gıdanin surdurulebilirligi hepimizin sorumluluğu! Biz istemedikçe üretim yapılmıyor. Çiftçi para kazanmadığı sürece işinden vazgeçiyor. Çocukları babanin işini devam ettirmiyor.
Geçmişimize dâir değerlerimizi geleceğe aktarmak dileği ile çok güzel hafta diliyorum.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
-
Pirinç, dünyada mısır ve buğdaydan sonra en fazla ekimi yapılan yeryüzünün en eski yiyeceklerinden biridir. 8000 yıldır Çinde yenildiği ...
-
Uzun zamandır Yaşayan Toprak Yerel Tohum projesi sebebiyle daha çok saha çalışmalarındayım. Dünyaya bir daha gelsem yine Mardin'de do...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder