1 Şubat 2022 Salı

 

Bugüne dair en güzel yazıyı arkadaşım İsmail Özdemir yazmış. 
Bana da paylaşmak kalmıştı. 


・・・
Bugün Toprak Bayramı!
Ya da olması gerekirdi.
Tabi hiç birimizin haberi yok. 
Zaten topraklarımızdan çıkan besinlerin bizi ve çocuklarımızı beslemediğini, sadece karnını doyurduğunu bilen de hemen hemen yok. 

Türkiye’de %90 oranın üzerinde kullanılan kimyasal gübrenin ve zehir diye tabir etmemiz gereken zirai ilaçların da aslında hemen hemen tüm ciddi hastalıklarımızın nedeni olduğunu anlayan da çok az.

1945 yılında yayınlanan 4760 sayılı Toprak Bayramı Kanunu’na göre her yıl 11 Haziranı takip eden ilk Pazar günü “Toprak Bayramı” olarak kutlanmaktadır. 

Topraklarımızı kaybetmek üzere olduğumuz yıllarda, bugünü bayram olarak kutlama noktasında değiliz. Ancak hayati bir riskin farkında olmak için hatırlamak zorundayız. 

AB’nin en az %3 olduğu takdirde besleyici bir gıda üretilebileceğini belirttiği topraktaki organik madde oranı, Türkiye ortalamsında %0,6! Sadece duyuyoruz; beslenmiyoruz. 

Hatta kimyasal gübre ve zararlı bitki/böcek ilaçları ile hem toprağımızı hem kendimizi zehirliyoruz.

Son yıllarda artan ve bundan sonraki on yılda insanlığı aç kalma riski ile karşı karşıya bırakacak olan kuraklık ise topraklarımızın diğer bir acil sorunu. 

Bu konuda @ebrubaybarademir ‘in hem susuz tarım hem geri dönüşüm kompost üretim girişimini takip edenler, çözümlere doğru örnekleri görecektir.
Toprak Bayramımız yine de kutlu olsun! 

Ancak topraklarımızı kaybediyoruz. Çok yakında bugünü “ölmüş topraklarımızı ve milli bağımsızlığımızı anma günü” olarak kutlamak istemiyorsak, uyanma zamanı!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder