Dünyayi ve yaşamı bütünsel olarak iyi anlamak, iyi değerlendirmek, iyi ve kesin bir sonuca ulaşmak gibi bir zorunluluğumuz var!
Vaktimiz çok az!
🌿Biz tarım yapılarak geçimin sağlandığı şehirlerde yaşıyoruz. Kendi ölçeğimizden genele baktığımızda tarımsal üretim ile ilgili sorunları görüp bu çözümlere kısa vadede çözüm üretebilecek noktadayız. Yani sahadayız.
🌿Bu yıl buğday rekoltesinde %80, mercimekte %65 ve arpada %70 kayıp yaşadık. Meterolojik kuraklık nedeni ile üretimde sulamayı daha fazla yapmamiz gerekti. Ama sulama yapacak hidrolojik kaynaklarımız yeterli gelmedi. Hem kaynak yeterli olsa bile cok pahallı olduğundan elde edilecek rekolte, yapılan masrafı karşılayamazdı. Çiftçi vazgeçti.
🌿Ben ciftçi bir aileden gelmiyorum. Ama çok isterdim. Simdi ise cok iyi öğretmenlerim var. Profesyonel olarak yaptığım işin başı toprağa dayanıyor.
Sorunları duyuyorum, görüyorum ve yaşıyorum.
🌿Tohum, gübre, sulama, gün geçtikçe verimini yitiren sağliksızlasan toprak ve yakın zamanda uğruna kavgalara tutusacağımiz su ve gıdanın sürdürülebilirliği hepimizin sorunu olmaya başladı.
🌿Çiftçinin kuraklık zararı için desteğe ihtiyacı var.
Neden mi?
Çünkü hasat, çiftçinin giderlerini karşılaması için yeterli olmadı.
🌿Çiftçi sadece bugününü değil gelecek ekim zamanı tekrar tohumu, gübreyi, mazotu nasıl alacak durumda değil!
🌿Simdi bir çok büyük bir hayalimiz ve amacımız var!
Topraktan Tabağa Tarimsal Kalkinma Kooperatifi @topraktantabaga olarak beş yıldır Mardin'de tohumluk olarak çoğalttığımız Sorgül Buğdayını, Diyarbakır Kayapinar Belediyesi bünyesinde ürettiğimiz gübre ile beraber Eylül ayında çiftçimize destek olmak için elimizden geldiği ölçüde dağıtacağız. Paylaşacağımız tohum ve gübrenin çiftçimize can suyu olmasını diliyoruz.
Tarım devam etmeli!
Çiftçi vazgeçmemeli!
[16:02, 01.02.2022] Ebru Baybara: 🌿Sosyal kooperatif; engelliler, işsizler, göçmenler, gençler ve kadınlar gibi dezavantajlı grupların istihdamları, üretim süreçlerine katılabilmeleri, ortak ihtiyaçlarının temini ve/veya bir sebeple devlet tarafından yerine getirilemeyen veya eksik yerine getirilen kamusal hizmetlerin sunumu gibi doğrudan kamu yararına yönelik faaliyetlerde bulunmaları ya da yapmış oldukları faaliyetler neticesinde daha adaletli gelir dağılımı, bölgesel kalkınma farklılıklarının azaltılması, toplumsal cinsiyet açığının kapanması, sosyal dışlanmanın asgariye indirilmesi gibi hem kamu yararına ilişkin sonuçların ortaya çıkması hem de verili düzlemde beliren adaletsizliklerin giderilmesi amacıyla kurulan kooperatiflerdir.
🌿Sosyal ekonomi alanında faaliyet gösteren ve ülkel…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder