1 Şubat 2022 Salı


 Sizinle hergün paylaştığım hepimizin içini acıtan sebze meyve atıklarını, atık olmadan az önce kurtarıp bir şans tanimak istedigimizi söylemiştik.

Bizi takip edin.Cok inandığımız başka bir projeyi örnek bir proje olarak hayata geçirmeye hazırlanıyoruz.


▶️Türkiye geneli değerlendirildiğinde; 

Türkiye nüfusunun 1/3’ünü temsil eden İstanbul, Ankara ve İzmir’de toplam nüfusu yaklaşık 26 milyon ve pazar sayısı 900’ün üzerindedir. 


▶️Bu şehirlerde her bir pazardan günlük ortalama 3 ton organik atık toplanması durumunda, günlük organik atık miktarı 2.700 ton civarındadır.


▶️Pazarlardan toplanan bu organik atıkların kompostlanması sonucunda, yılda ortalama 362.000 ton kompost elde edilebilir.


▶️Toprağın yapısına ve kompost içeriğine göre değişmekle birlikte, ortalama 1 dönüm araziye 5 ton kompost kullanılması durumunda, 72.4 bin dönümlük tarım arazisi kompostlanarak toprağın onarılmasi mümkün! 


▶️Üstelik sulama miktarinin ve maliyetlerinin düsürulebileceğini  ve verimin arttırılabileceğini unutmamak gerekir.


▶️TÜİK'in 2018 yılı belediye atık istatistiklerine göre, Türkiye'de artan nüfus ve bilinçsiz tüketimin etkisiyle, katı atık miktarı yıllık 32 milyon tona ulaşmıştır. 


▶️Kişi başı toplanan günlük ortalama atık miktarı 1.16 kg olarak hesaplanmaktadır. Bu atıkların %55-60 organik atıktır. Toplamı Türkiye nüfusunun 1/3’ünü temsil eden üç büyükşehir İstanbul, Ankara, İzmir’de evde atıkların ayrılarak toplanması durumunda, günlük 19.000 ton organik atık toplanabilir. Bu organik atıkların tesislerde kompostlanması sonucu yıllık 2.5 milyon ton kompost elde edilebilir. 


▶️Türkiye'nin yıllık 6.5 milyon ton gübre tükettiğini düşünürsek geriye tek bir şey söylemek gerekiyor;


"Gelecegimiz için doğa ile uzlasmak, doğa ile birlikte çalışmak zorundayız!"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder