1 Şubat 2022 Salı

 KURAKLIK‼️

🌱▶️Meteorolojik kuraklık uzun bir zaman içinde yağışın belirgin şekilde normal değerlerin altına düşmesi olarak tanımlanır. 


🌱▶️Hidrolojik kuraklık, uzun süre devam eden meteorolojik kuraklık sonucunda ortaya çıkan yeryüzü ve yer altı sularındaki azalma ve eksiklikleri ifade eder. 


🌱▶️Tarımsal kuraklık ise, meteorolojik kuraklığa bağlı olarak, bitkinin kök bölgesinde, büyüyüp gelişmesi için yeterli nem bulunmaması durumu olarak ifade edilir.  


🌱Meterolojik kuraklığın yanısıra konvensiyonel tarim ile üretilen ticari tohumlar ve bu tohumlar için kullanılan gübre, yabancı ot ilaçları içeriğindeki kimyasallar; toprağın nemini kurutmakta, biyolojik dengeyi bozmakta ve bitki, her zamankinden daha fazla suya ihtiyaç duymaktadır. Bu durum tarimsal kuraklık etkisini siddetlendirmektedir. 


🌱Ticari tohumlar ile yapilan konvesiyonel tarım daha fazla su ve enerji gerektirmektedir. 


🌱Örnegin; yüksek NaOH içeren bir sabunla ellerinizi yikadığınızda kuruluk hisseder, ellerinizi ya su ile yıkamak yada bir kremle nemlendirirmek istersiniz. Toprak da kimyasallara maruz kaldığında kurur ve daha fazla su ve nem ihtiyacı hisseder.


🌱🔽NEDEN KOMPOST URETIYORUZ?

Kısa vadede meteorolojik kuraklık ile ilgili yapabileceklerimiz sınırlı da olsa tarimsal kuraklığın etkilerini azaltmamiz mümkün!  


▶️Toprağa nemini kazandırmak ve topraktaki biyolojik döngüyü devam ettirecek canlıları geri çevirmek için kompost ile işe başlayabiliriz. 


🌱Bizler bu fikirden yola çıkarak pazar yerlerindeki atıkları geri dönüstürmekten işe basladik.

Düzenli olarak topladığımız pazar atıklarını günlük  olarak kompostlayıp biriktiriyoruz. 


🌱Eylül ayında toprağını ekime hazırlayacak olan çiftçi ile kompostu paylaşarak toprağa geri döndürecegiz. 


🌱Bu proje yakın vadede toprağa nem kazandıracak, sulama ve gübre maliyetini azaltmamiza destek verecek. 


🌱Uzun vadede toprağı onaracak ve verimi yükselterek sürdürülebilir tarıma olanak sağlayacak ve kimyasal gübre gereksinimini azaltacaktır. 


🌱Vahşi depolamada esnasinda %45 orandaki payı ile metan gazı oluşumunda  önemli rol oynayan bio bozulur atıklar geri dönüştürülerek doğaya ve insana fayda sağlayacak şekilde bertaraf edilecektir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder