14 Ağustos 2017 Pazartesi

Acur Turşusu


Acur Mardin'in Midyat ilçesinin kireçli topraklarında yetişen  Acur, kabakgillerden bir salatalık türü olarak tanımlandırılıyor...
Bulgurun ana malzemeler  arasında olduğu Mardin mutfak kültüründe sofraların lezzet tamamlayıcısı turşu en çok Midyat'ta yapılıyor. Turşunun tuz miktarı bile yanında pişirilecek bulgurun tuz ölçüsüne göre belirleniyor. Turşuda  ana malzeme acur da olsa kişniş yapılan turşuyu diğer yörelerden ayıran lezzet ayrıntısı olarak çıkıyor karşımıza.  Turşuyu yapmak için burada kola şişeleri kullanıyor. Ben de yaparken kola şişesi kullanacağım ama bunun için en sağlıklısının cam kavanoz olduğunu da hatırlatmam gerekiyor.



Acur Turşusunun Yapımı

 Gelelim turşuyu yapmaya...            

 ✍Malzemeler
-Küçüklerinden seçeceğiniz acur
-Her şişe için 10 adet nohut
-Her şişe için 1 çorba kaşığı dolusu  tane kişniş
-Her şişe için 10 diş sarımsak
-Acı olmasını istiyorsanız 3-5 adet acı süs biberi
-1 litrelik kola şişesi veya cam kavanoz
-1 Adet küp şeker


Turşu Suyunun Hazırlanması

-13 su bardağı  kaynatılmış soğutulmuş su.
-1 Su bardağı kaya tuzu
-1 Su bardağı sirke (üzüm veya elma farketmez)
Tüm malzeme karıştırılarak tuz su içerinde tamamen eriyen kadar karıştırılır. Bunun için tahta kaşıkta olabilecek mikroorganizmaların turşu suyunda  ürememesi  ve turşunun bozulmaması için kesinlikle metal kaşık kullanılmalıdır. Turşu suyumuzda hazır olduğuna göre şimdi sıra turşumuza hazırlamakta.

Turşunun Hazırlanması

1-Kola şişesinin dibine 10  adet nohut, 1 çorba kaşığı kişniş ve 10 diş sarımsak bırakılır.
2- Eğer turşumuzun acı olmasını istiyorsak acı biberleri bir bıçağın ucu İle delerek şişenin dibine bırakılır.
3-Yıkadığımız acurları şişeye tek tek şişeyi tamamını dolduracak şekilde bırakıyoruz.
4- En son 1 adet küp şeker ekleyerek, şişeye  turşu suyunu da ekliyor ve kapatıyoruz. Hava almaması en önemli koşul burada. Sonra güneş görmeyecek mümkünse karanlık bir yerde oda sıcaklığında 21 gün bekletiyoruz. Sonra Acur turşumuz hazır. İstediğiniz zaman şişeyi açıp tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.

Notlar
⭐Şişeyi kapattıktan iki gün içerinde suyunda azalma olacağından acurlarla şişenin ağzı arasında mutlaka boşluk bırakılmalı.
⭐Turşu şişesi  açılırken kapağı yavaşça gevşetilerek açılmalıdır. Zira içerindeki asitlenmeden dolayı turşu şişesi içerisindeki basınçtan patlayabilir.

Acur growing in the calcareous soil of the Midyat district of Acur Mardin is described as a cucumber species from cucurbits ...
Bulgur's is among the main ingredients in the Mardin culinary culture, the flavor complement of the meals are made mostly in Midyat. Even the amount of salt in the pickle is determined according to the amount of salt to be cooked. The main ingredient in pickle is acur, and it turns out to be a flavor detail that separates pickle made from coriander from other regions. He uses cola bottles here to make pickle. I'm going to use the cola bottle when I do it, but I have to remind you that it is the glass jar that is the healthiest for this.


The Making of Acur Pickle

 Let's go to make  pickle ...

 ✍ Ingredients
- The acur you will choose from
10 chickpeas for every bottle
1 cup of spoonful of coriander for every bottle
10 cloves of garlic for each bottle
If you want to be a painter 3-5 pieces of ornamental pepper
-1 liter cola bottle or glass jar
-1 cubes of sugar

Preparation of Pickle Juice

-13 water glass boiled chilled water.
-1 Water glass of rock salt
-1 Water vinegar vinegar (no matter whether grapes or apples)
All the material is mixed with stirring until the salt is completely dissolved in the water. For this purpose, metal spoons should definitely be used in the pickled water of microorganisms that may be in the wooden spoon to not disturb the uremia and the pickles. Since the pickle is ready in our water, now we are preparing our pickles.

Preparation of pickles

1 - 10 chickpeas, 1 soup spoon coriander and 10 cloves of garlic are left in the bottom of the cola bottle.
2- If we want the pickles to be bitter, the peppers are left to the bottom of the bottle, piercing with a knife.
3. We leave the acers we have
washed so that the individual bottles will fill the bottle.
4- We add 1 cube of sugar and add the pickled water to the bottle and close it. The most important condition is that air is not here. Then we wait 21 days at room temperature in a dark place where it will not see the sun. Then we got Acur pickles. You can open and consume the bottle at any time. Bon Appetit.

Notes
⭐Since there will be a decrease in water in the two days after closing the bottle, there must be a gap between the acur and the mouth of the bottle.
 ⭐The cap of pickle must be opened slowly while loosening the cap. Because of the acidity in the pickle can explode from the pressure in the bottle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder