8 Ağustos 2017 Salı

Biber


Geçen yıl kuruttuğumuz biber tohumlarını bu yıl ilkbaharda ektik ve biberlerimiz oldu...Lezzetli salçalar yapmaya hazırız artık. Biber tohumları ilkbaharda  ekilir. Olgunlaşan kızaran biberlerin hasadı  Ağustos ayının ikinci yarısından sonra başlar ve Eylül ayının sonuna kadar devam eder. Biber, ekiminden  hasadına, işlenmesine kadar oldukça zahmet, emek  ve hassasiyet gerektiren  bir sürece sahiptir.

 Biberler salça, pul biber ve isot olarak işlediği süre içerisinden çekirdeklerinden ayrılır. Bu çekirdekler kurutularak bir dahaki yıl tohumun devamını sağlamak için ( yerel tohum) saklanır. Gelelim biberin ekimine ki asıl emek burada başlıyor aslında.

Biber tohumlarını açık arazide çimlendirmek için öncelikle biber tohumları 8-10 saat su içerisinde bekletilerek nemlendiriliyor. Ardından  çimlendirecek toprağı işleniyor. İşlenmiş  toprağa biber tohumları belli aralıklarla yerleştiriliyor ve üstü  1 cm kadar ince  elenmiş toprakla kapatılıyor.

Tohumun çimlenebilmesi için sera etkisi yaratmak çok önemli olduğundan, toprak  yüzeyi şeffaf bir naylonla kapatılıyor.Periyodik olarak toprağı nemlendirmek gerekiyor.

Toprağa sağlanacak nem oranı çok önemli fazla verilecek su, tohumun çürümesine az verilecek su ise tohumun çimlenmesinin gecikmesine neden olmaktadır. Tohumun çimlenmesi  tahmini 12-20  gün içerisinde gerçekleşmektedir.Çimlendikten sonra fidelerin boy almasından sonra toprağın yüzlerindeki naylon torba kaldırılıyor ve fideler daha az nemlendirerek ürün vereceği güne kadar dikkatle bakılıyor. Güneş, biberlerin yetiştirilmesi, olgunlaşması ve işlenmesi süresince en önemli enerji kaynağı olduğunu unutmamak gerekiyor.                      
Geçen yıl biberlerin yetiştirilmesinden işlenmesine ve ürün olmasına kadar her aşamasında çalışmak benim için inanılmaz bir deneyimdi. 60 derece sıcaklıkta topladığımız, salçaya, pul biber ve isota dönüştürdüğümüz biberin  öyküsünü sizinle ileri ki günlerde paylaşacağım. Sevgi İle kalın⁠⁠⁠⁠

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder