8 Ağustos 2017 Salı
Biber
Geçen yıl kuruttuğumuz biber tohumlarını bu yıl ilkbaharda ektik ve biberlerimiz oldu...Lezzetli salçalar yapmaya hazırız artık. Biber tohumları ilkbaharda ekilir. Olgunlaşan kızaran biberlerin hasadı Ağustos ayının ikinci yarısından sonra başlar ve Eylül ayının sonuna kadar devam eder. Biber, ekiminden hasadına, işlenmesine kadar oldukça zahmet, emek ve hassasiyet gerektiren bir sürece sahiptir.
Biberler salça, pul biber ve isot olarak işlediği süre içerisinden çekirdeklerinden ayrılır. Bu çekirdekler kurutularak bir dahaki yıl tohumun devamını sağlamak için ( yerel tohum) saklanır. Gelelim biberin ekimine ki asıl emek burada başlıyor aslında.
Biber tohumlarını açık arazide çimlendirmek için öncelikle biber tohumları 8-10 saat su içerisinde bekletilerek nemlendiriliyor. Ardından çimlendirecek toprağı işleniyor. İşlenmiş toprağa biber tohumları belli aralıklarla yerleştiriliyor ve üstü 1 cm kadar ince elenmiş toprakla kapatılıyor.
Tohumun çimlenebilmesi için sera etkisi yaratmak çok önemli olduğundan, toprak yüzeyi şeffaf bir naylonla kapatılıyor.Periyodik olarak toprağı nemlendirmek gerekiyor.
Toprağa sağlanacak nem oranı çok önemli fazla verilecek su, tohumun çürümesine az verilecek su ise tohumun çimlenmesinin gecikmesine neden olmaktadır. Tohumun çimlenmesi tahmini 12-20 gün içerisinde gerçekleşmektedir.Çimlendikten sonra fidelerin boy almasından sonra toprağın yüzlerindeki naylon torba kaldırılıyor ve fideler daha az nemlendirerek ürün vereceği güne kadar dikkatle bakılıyor. Güneş, biberlerin yetiştirilmesi, olgunlaşması ve işlenmesi süresince en önemli enerji kaynağı olduğunu unutmamak gerekiyor.
Geçen yıl biberlerin yetiştirilmesinden işlenmesine ve ürün olmasına kadar her aşamasında çalışmak benim için inanılmaz bir deneyimdi. 60 derece sıcaklıkta topladığımız, salçaya, pul biber ve isota dönüştürdüğümüz biberin öyküsünü sizinle ileri ki günlerde paylaşacağım. Sevgi İle kalın
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
-
Pirinç, dünyada mısır ve buğdaydan sonra en fazla ekimi yapılan yeryüzünün en eski yiyeceklerinden biridir. 8000 yıldır Çinde yenildiği ...
-
Yörede yetişen tarım ürünleri ne ise, mutfaktaki malzeme ve beslenme alışkanlıkları da o tarım ürünlerinin çeşitliliği etrafında şekillen...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder