5 Ekim 2017 Perşembe

BAĞ BOZUMU "BEREKET KESESİ"

Anadolu’da zengin yaşam kültürünün, toplumsal yaşam ritüellerinin en özel şekliyle yaşandığı yerlerden biri de kuşkusuz Mardin’dir. Mardinliler, Mezopotamya’nın yüzyıllar öncesinin sosyal yaşam yansımalarını bugün dahi sürdürmektedir. Ağırlama kültürü sosyal yaşamı belirleyen en özel kültürüdür.
Büyük ailelerin yaşadığı, büyük konaklarda kiler kültürü halen varlığını sürdüren bir gelenektir.  Ailenin mevsimsel yemek ihtiyacının depolandığı kilerlerin doldurulma zamanı Ekim ayıdır. Üzüm hasadının ardından, cevizin toplanması, bademin kırılması, bulgurların kaynatılması, tarhanaların ve kurutmaların hazırlanması hep ekim ayındadır.
En son zeytinin kırılması, tatlandırılması ve ardından et sucuğunun kurutulması (Şeredin) İle kilerler kapanır.
Kilerlerin doldurulma süresince geçirlerilen telaşlı ve bereketli dönem zenginlik zamanıdır. Bu süre içerisinde eve gelen misafirlere ipek  bir kese içerisine konularak sunulan  zahire keseleri evin bereketinin paylaşılması göz nefsin köreltilmesi (nazar) içindir. Misafirle gelen bolluk bereketin çoğalmasına, sağlık ve göz aydınlığına vesile olmasına niyet edilerek hazırlanan rengarenk keseler içerisine konulan her şey hayata dair iyi temennileri sembolize eder.
Zahirenin konulduğu Kese; Çok renkli olmalıdır. Mutlu bir yaşam temennisi için... Keselerde asla beyaz kullanılmaz çünkü Mardin’de beyaz ölümü sembolize eder. Kese ile verilen Nar; aileyi, Kese içerisindeki Ceviz; zenginliği, Badem; ağız tadını, Pirinç; çoğalmayı, Şeker; göz aydınlığını , Çörekotu; sağlığı, Üzüm; bereketi. Bunun yanı sıra bir tasın içerisinde hazırlanan pekmez de sunulur ki, üzüm çok zor toplanan bir meyvedir. Sıkılıp kaynatılıp pekmez haline gelmesi uzun zaman ve emek ister. Bu zor işin ardından üzümün pekmez haline gelmesi ile ortaya tatlı ve lezzetli bir ürün çıkar. Bu sebepten misarife tattırılan pekmez kişinin hayatta gösterdiği her emeğin tatlıya bağlanması temennisidir.
Tuz da konur ki hayatın döngüsünün bir parçası olan acının da yaşanılması gerektiğine inanılır. Ancak tuzun, hayatı temsil eden bohçanın içerisine konulan diğer her şeyden daha az olmasına özen gösterilir. Ev sahibi tarafından yemek sonrası konuklara sunulan renkli “Bereket Keseleri” iyi temennilerin devamı ve iyiliklere vesile olması için evlerin en güzel yerlerine kapı eşiklerine asılması Mardin’ de süregelen bir gelenektir...

VİNTAGE "ABUNDANCE POUCHES"
Mardin is undoubtedly one of the places where the rich life culture in Anatolia and the most special form of social life rituals are experienced. The Mardinian continue to reflect the social life of Mesopotamia centuries ago. Entertainment culture is the most specific culture that determines social life. The culture of the big pensioners, where the big families live, is a  spencer. October is the time to fill in the storage of your family's seasonal food needs. After the harvest of grapes, the collection of walnut, the breakage of the almont, the boiling of the bulghur, the preparation of tarhans and dryers are always in October. The last time olives are broken, sweetened, and sausages (traditional name is Şeredin) are made.The time passing to fulling the spencers is fun and abundant. During this time, silk pouches are offered to guests in order for protection from evil eyes.
Everything that is put into the colorful pouches prepared with the intention to increase the abundance and abundance of the guests and to be the instrument of health and eye illumination symbolizes the good wishes of the life. The pouch in which the gifts are placed, should be very colorful. For a wish to a happy life.. White is never used in the scenes because it symbolizes death in Mardin. Pomegranate given with pouch; symbolizes Family, Walnut in Pouch; symbolize  richness, almont;  taste, Brass; proliferation, Sugar; eye lighting, Ciregot; health, Grape; blessings symbolizes.
In addition to this, molasses prepared in a bowl will be presented so that the grape is a difficult fruit. It takes a long time and effort to be boiled and boiled into molasses. After this hard work, grape molasses has become a sweet and delicious product. This is why temples are the tastes of sweet potatoes that every person in life demonstrates. Salt is also believed to be a part of life's cycle of suffering. However, it is taken care that the salt is less than anything else that is put into the living representing bundle. The colorful "Abundance Pouches" offered to the guests after dinner by the hosts is a continuing affair in Mardin where the most beautiful places of the houses are hung on the doorsteps in order to encourage the good and the better.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder