18 Ekim 2017 Çarşamba

"DİŞ BUĞDAYI, HEDİK"

‘‘Dişi ekmek tutanın elinin ekmek tutması temennisi!’’
Anadolu'nun zengin yaşam kültürü ritüellerinden biri olan diş buğdayı yada bilinen en eski ismi ile ‘‘hedik’’. İnsan yaşamının belki de çocukluktan yetişkinliğe, hayatın başlangıcı ile yaşamın devamı arasındaki dönemde; ailenin yenilenmesi ve soy devamı için aileye yeni bir bireyin katılması herkes için mutluluk verici bir olaydır. Yeni doğan ve her yeni gün farklı gelişim göstererek bir birey olarak hayatın içinde yer alan insanoğlunun hayatına dair ilk ritüeldir hedik! Bebek doğduktan sonra her geçen gün gelişerek hayatın içine dahil olur. İlk diş, ilk aş, ilk temennidir insanoğlu için, yenilen ilk ekmektir.
Diş buğdayı töreni bebeğin ilk dişini çıkarmasının ardından, bu göz aydınlığının konu komşuya ve yakın akrabalara müjdelenmesi ile başlar. Bu, anne kucağından gelecek yaşama dair herkesle paylaşılan bir müjdeli haberdir. Yakın akraba ve konu komşunun bir araya gelmesi ile yapılan bu tören gelen misafirin ağırlanması ile başlar. Kurulan sofranın zengin olmasına özen gösterilir çünkü bebeğin ilk yemeğini paylaşacağı sofra olduğuna inanılan misafir ağırlamasıdır bu. Ne kadar zengin kurulursa, gelecekte kuracağı sofraların bereketinin o kadar fazla olacağına inanılır.
Bebeğin annesi tarafından hazırlanan ve konuklarla paylaşılacak olan bebeğin ilk yemeği hedik’in ilk malzemesi buğdaydır. Yani, hayatı boyunca yaşamının temel taşı olacak olan ekmektir.

Buğday kaynatılır ve ilk olarak pişirilen buğdaydan bebeğe yedirilir. Sonra içerisine konulan malzemeler ile anlamı zenginleştirilir ve konuklara sunulur.
İçerisine nar, ceviz, badem, çörekotu, şeker, üzüm, renkli şekerler ve lokumlar konur. Her birinin bir anlamı vardır. Nar taneleri çocuğun büyük bir aileye sahip olması temennisidir. Ceviz; zenginlik, badem; ağız tadı, çörekotu; sağlık, şeker; göz aydınlığı, üzüm; bereket, renkli şeker ve lokumlar; huzurlu ve mutlu bir hayatı temsil eder.
Bebeğin başının üzerine gerilen bir bezin içerisine dökülen hedik bu temennilerle dolu bir hayatın simgesidir. Ayrıca bebeğin önüne bırakılan kalem, defter, kitap, makas vb. Bir çok eşya, bebeğin dişinin ekmek tutması ile birlikte elinin ekmek tutması temennisidir. Dolayısyla bebeğin başının üzerinde dökülen hedik ile birlikte bebeğin önüne konulan eşyalardan seçtiği şey onun gelecekteki mesleğinin temennisi yani elinin ekmek tutması temennisidir. Örneğin kalem tutan çocuğun okuyacağına, makas tutan çocuğun terzi, cetvel tutan çocuğun mühendis olacağına inanılır.
Renkli anadolu kültürünün yaşama dair en özel ritüelinde insan yaşamı buğday ile başlar. İleri ki hayatına dair tüm temennilerde de buğday en başta yer alır.
Tooth Wheat "Hedik"
One of the rituals of rich life culture of Anatolia, tooth wheat is known as 'hedik' with the oldest known name. In the period between the beginning of life and the continuation of life, The renewal of the family and the participation of a new individual to the family for the descendants is a happy occasion for everyone. It is the first ritual of the birth of a newborn and the life of a human being who takes part in life as an individual by showing different development each new day! The baby develops every day after birth and becomes involved in life. The first tooth is the first bread to be eaten, the first to be eaten, the first for human beings.
The tooth wheat ceremony starts with the announcement of this eye lightening to the subject neighbor and close relatives, after the baby's first cut a tooth. This is a good news shared with everyone about the future of the mother's lap. This ceremony, which is held with close relatives and neighbors coming together, begins with the reception of the guests. Care is taken to ensure that the table is rich because it is the hospitality of the guests who believe that the baby is the table to share his first meal. The richer the establishment, the greater the abundance of futurists will be believed to be in the future.
The first item of baby's first food hedik, prepared by baby's mother and shared with the guests, is the first material. I mean, it is the bread that will be the cornerstone of life throughout life.
Wheat is boiled and the first cooked wheat is fed to baby. Then, with the materials inside, the meaning is enriched and presented to the guests. Pomegranate, walnut, almond, cumin, sugar, grapes, colorful candies and Turkish delights. Each one has a meaning. Pomegranate is  wishes for children to have a big family. Walnut; wealth, almonds; mouth taste; health, sugar; eye brightness, grape; abundance, colorful candy and delights; It represents a peaceful and happy life. The hedge poured into a cloth stretched over the head of the baby is a symbol of a life full of these wishes. In addition, pencil, notebook, book, scissors etc. left in front of baby. This mean as a wish of  the baby's bread is kept by the bread, same as first cut of teeth. Therefore, the thing that the baby chooses from the things that are put in front of the baby together with the hedge that is spilled on his or her head is the wish of his or her  future profession. For example, it is believed that the child who holds the pencil will be the engineer of the child who holds the scissors will be tailor.
In the most special ritual of color anatolian culture, human life begins with wheat. Wheat is at the forefront of all future wishes.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder