3 Ekim 2017 Salı

YAŞAYAN TOPRAK YEREL TOHUM!

Bizden sadece iki kuşak önce her şey daha başkaydı. Şimdilerde hepimizin arayış içerisinde olduğu organik ürün kavramı bilinmiyordu. Çünkü herkes organik üretiyor ve besleniyordu. Yurtdışından ithal ve ihraç edilen tonlarla ölçülen tarım ürünleri yoktu. Yerel halklar mevsimsel koşullara uyumlu olarak üretiyor yerel pazarlarda satıyordu. Okullarda bile  hayat bilgisi derslerinde öğretilen mevsimlere göre üretilen sebze-meyveler diye bir kavram vardı hayatımızda. Hala var mı bilmiyorum. Varsa bile her istediğini her an bulabildiğimiz bir dönemde çocukların bu kavramları ayırt edebilmesi ne kadar kolay artık? Bu kadar kalabalık bir dünyada yaşamıyorduk ve basit tarım yöntemleri o zamanın insanları doyurmaya yetiyordu. Şimdi ileri düzeyde tarım teknolojileri ile dünyanın insanı doyuyor. Ancak şimdi sadece  iklim olayları değil, devletin tarım politikaları, bilimsel ilerlemeler, küresel eğilimler artık toprak üzerinde söz sahibi olmuş durumda. Bütün bunlar sebebi ile gün geçtikçe tüketiyor ve tükeniyoruz! Türkiye tarih boyunca tarım yapılan bereketli bir alan olmuştur. Anadolu topraklarına baktığımızda, farklı coğrafi özelliklere sahip,dört mevsimin hüküm sürdüğü, farklı yükseklik, rüzgar, yağış ve toprak kültürlerine sahip olduğunuz bir zengin coğrafyadan konuşabiliyoruz. Bu koşullara bağlı olarak dünya üzerinden biyolojik çeşitliliği en zengin ülkelerin başında geliyoruz. Sayısı 10000 den fazla olan biyolojik çeşitliliğimizin 4000 kadarı endemik yani başka topraklarda yetişmiyor. Nüfusumuzun etnik çeşitliliği gibi toprağımızın çeşitliliği ile bize sundukları da o kadar fazla! Anadolu'da 8000 yılda  oluşmuş bir tohum kültürümüz var. Yapılan arkeolojik kazılarda Batman ve Bismil arasındaki Körtik Tepe kazılarında bulunan kalıntılara göre bundan 13000 yıl önce  Anadolu'nun, buğdayın anavatanı olduğunu göstermiştir. Buğday tohumunun genleri topraklarımızda doğal olarak oluşmuş gelişmiştir.
Ancak Dünya üzerindeki dengeler, ve arz- talep durumu da tercihlere şekil veriyor. Artık çiftçi küçük köylünün halkına yada yakın köylerdeki pazarlara giderek ürettiği mahsullü satmıyor. Tarım da küreselleşti. Kısa sürede yüksek verim alacağı tohumu ekmeyi tercih ediyor. Sebze ve meyvede dünya ölçütleri yerleşti. Büyüklük, renk, koku standartlara bağlandı. Dünyanın başka ülkelerine ürünü ihraç edilen çiftçi bu taleplere ticaretin doğasına uyumlu olarak cevap vermek zorunda. Hal böyle olunca; uzak pazarlarda kazanacağı ve verimliliği yüksek olan programa ekmeği tercih ediyor. İhracatçılar tarafından da yönlendirilen çiftçilerin tercihi  de hibrit tohumundan yana oluyor.
Ne ekersek onu biçeriz! Ancak ata tohumlarımızı toprağımızla buluşturduğunuzda  gerçek ve sağlıklı ürüne ulaşabiliriz. Yerel tohum toprağa bereket, bizlere şifa demek. "Yaşayan Toprak, Yerel Tohum" projemizle Güneydoğu Anadolu bölgesinde yerel tohumla üretim yapan küçük çiftçileri desteklemeyi ve yerli tohumlarla üretim yapmalarını sürdürebilir kılmayı, toprağı ve doğayı korumayı hedefliyoruz. Bu projeye gönlünü koyan ziraat mühendisi kadın arkadaşlarımla birlikte  yerel üretim yapan küçük çiftçilere ulaşıyoruz. Toprakta yapılan üretim yanlışlarını saptayıp, iyileştirmenin yollarını arıyoruz. Çiftçiyi bilgilendiriyoruz. Yerel tohumlarla yaptıkları üretimin ürünlerini toparlıyoruz. ( Bu ürünlerin size ulaşması için bir çalışmaya da başladık. Yakında duyuracağız.) Sorumluluğumuz mutfaktan tabağa değil! Topraktan tabağa olmalı! Bu sebepten bize yiyeceğimizi ve giyeceğimizi sağlayan toprak ve onu işleyen çiftçi ile beraber çalışırsak hem toprağımızı hem insanımızı yaşatabiliriz düşüncesindeyiz. Çiftçi para kazanırsa toprağından vazgeçmeyecek, çocukları da bu işi devam ettirecekler...
Yerel tohum toprağa bereket, bizlere şifa demek çocuklarımıza gelecek demek!
LIVING SOIL LOCAL SEED!
Just two generations ago, everything was even better. The concept of organic products, which we are all in search for now, was not known because of everyone was producing and feeding organic. There were no agricultural products that were measured by imported and exported tones from abroad. The locals were producing in accordance with the seasonal conditions and were selling in local markets. Even in schools there was a concept called vegetables-fruits that were produced according to the seasons taught in lessons. I do not know if it still exists. How easy it is for children to be able to distinguish these concepts at a time when we can always find what they want. We lived in such a crowded world, and simple farming methods were enough to feed people at that time.
Now, the people of the world are satisfied with advanced agricultural technologies. But now, not only climate events, but also the state's agricultural policies, scientific progress, and global trends have now become a matter of land. We are consuming and consuming away day by day with all these reasons! Turkey has been a fertile area for agriculture throughout history. When we look at the Anatolian lands, we can speak from a rich geography with different geographical features, different altitudes, winds, precipitation and soil cultures, which are dominated by four seasons. Depending on these conditions, we are at the forefront of the world's most biodiversity-rich countries. More than 10000 of  biological diversity, which is about 4000 of them is endemic.
The diversity of our land, as well as the ethnic diversity of our population, are so great that they offer us! We have a seed culture that has been formed in Anatolia in 8000 years. According to the archaeological excavations at Cretaceous Tepe excavations between Batman and Bismil, 13000 years ago, Anatolia was the motherland of wheat. The genes of the wheat seed have grown naturally in our soil.
But the balances on the Earth, and the supply-demand situation, also shape their preferences. The farmer no longer sells the crop he has produced to the people of the small villages by going to the villages near the villages. Agriculture is also global. In a short period of time it would prefer to plant seeds with high yield. Vegetables and fruids have set world standards. Size, color, odor are connected to standards. The farmer who is exported to other countries of the world has to respond to these demands in accordance with the nature of trade. In this way, he/she chooses programa bread, which will win in remote markets and has high productivity. The preference of farmers, who are also directed by exporters, is in favor of the hybrid seed.
We will harvest what we plant! However, when we combine our seeds with our soil, we can reach the real and healthy product. With our "Living Soil, Local Seed" project, we aim to support small farmers who produce with local seeds in Southeastern Anatolia and to make sustainable production with indigenous seeds, to protect land and nature. We are reaching out to the small farmers who produce locally with my female farmer engineers who put their heart to this project. We are looking for ways to identify and improve production mistakes made in the soil. We inform the farmer. We are harvesting the produce of the local seeds. (We started to work on these products to reach you, we will announce them soon). It must be a taboo! In this sense, if we work with the land that provides us with food and the farmers who process it, we can take both  our earth and our people alive. If the farmer earns money, he will not give up his land, and the children will continue this work..
Local seed; abundance of earth, means as healing to us and our children' future!

1 yorum:

  1. This is a really informative knowledge, Thanks for posting this informative Information. Sebze İhracatı İthalatı

    YanıtlaSil