24 Kasım 2017 Cuma

İSFİRE

Güneydoğu Anadolu bölgesinde tatlı deyince aklınıza daha çok Gaziantep’in çok bilinirliğinden dolayı olsa gerek, şerbetli ve fıstıklı tatlılar gelir. Aslında şerbetli ve fıstıklı tatlılar Gaziantep, Urfa hatta Diyarbakır’da ne kadar fazla olsa da; Mardin mutfağında pek bulunmaz. Mardin ve çevresinde yetiştirilen şıralık üzüm ve ceviz üretiminin fazla olmasından, üzüm ve cevizden üretilen ürünlerin tatlı olarak mutfağa girmesi ile şerbetli tatlılar mutfakta kendisine yer bulamamıştır.  

Bildiğiniz gibi şeker pancarından elde edilen şekerin üretimine Türkiye 1926 yılında başladı ve dolayısıyla Osmanlı dahil olmak üzere o zamana  kadar bal ve meyvelerin kaynatılmasından elde edilen pekmezlerden tatlandırıcı olarak yararlanıldı! 1970 yılında Mısırdan yüksek fruktozlu mısır şurubu üretiminin başlaması ve bu şekerin kullanım alanlarının genişlemesi ile bal, pekmezler ve özellikle şeker pancarından elde edilen şeker kullanımı yerini daha çok  glikoz ve ve fruktoz şurubu kullanımına bıraktı. Sağlık açısından oldukça tehlikeli sayılan bu şeker cinsi maalesef gıda sektörümüzün büyük çoğunluğunda kullanılmakta!


Bu kısa bilginin ardından size bizim Mardin’de kış günlerinde sabah kahvaltısı için hazırladığımız özel pekmezli omlet (isfire) tarifimi vermek istiyorum. Pekmezli omlet olur mu demeyin! Emin olun pekmez ve yumurtanın birlikteliğini çok hoş karşılamayan bir çok kişiye yedirdiğim bu omletten kimse vazgeçemedi. Özellikle çocuklarınız için lezzetli ve sağlıklı bir öğün olacaktır. Benim çocuklarım bayılıyor bu omlete!

- İsfire Tarifi -
Malzemeler
4 yumurta
1 çorba kasesi yoğurt
1,5 yemek kaşığı un
1 çay kaşığından az karbonat
1 çay bardağı dolusu ceviz içi
1 su bardağı üzüm pekmezi
1 yemek kaşığı tereyağ

Yapılışı
1-Geniş bir kasede yumurtaları iyice çırpın ki kokusu çıksın.
2-Yumurtalara unu ekleyip karıştırmaya devam edin.
3-Bir başka yerde 1 kase yoğurdun içerisine karbonat ekleyerek karıştırın ve kabarması için 5 dk bekleyin.
4-Kabaran karbonatlı yoğurdu çırpılan yumurta ile karıştırın.
5-Elimizle ufaladığımız ceviz içini de karışıma ekleyin.
6-Tüm malzemeyi karıştırın. Omlet hamurumuz akışkan kek kıvamında olacaktır.
7-Omlet tavasında erittiğimiz tereyağında karışımı döküp omlet kıvamında arkalı önlü pişirin.
8-Pişen isfire üzerine bir bardak pekmez gezdirilerek omletin pekmezi çekmesini bekleyin ve ateşten alın.
9-Üzerine ceviz ekleyerek servis yapabilirsiniz.
Tadı nasıl mı? Cevizli pekmezli süngerimsi kıvamda harika bir kek gibi olduğunu söylemem yeterli sanırım. Afiyet olsun 😊



















When we think about desserts in the South East Anatolia region, we think of desserts with sorbet or with pistachio, maybe because of the recognition of Gaziantep city. Although, such desserts are abundant in Gaziantep, in Urfa and even in Diyarbakir; there are not many of them in Mardin cuisine. Because of the amount of grapes grown for making fermented grape juice in Mardin and the region and the walnuts that are grown there are very high; the desserts including grapes and walnuts have found their way into the kitchen, instead of the desserts with sorbet.
 
As you know, Turkey has started the production of sugar that is derived from the sugar beet back in 1926. Thus, including the Ottoman Empire times, honey and molasses were used as sweeteners until then! In 1970, the production of corn syrup that has a high fructose rate has started. With the extended usage of this corn syrup; honey and molasses and especially the sugar that is derived from the sugar beet have given way to the usage of glucose and fructose syrups. This type of syrup, which is actually dangerous for health, has unfortunately started to be used in the majority of our food industry!
After this brief introduction, I would like to give my recipe for the special omelet with molasses (isfire) that we prepare for breakfast during the cold winter days. Don’t say “an omelet with molasses?” Please be assured that I have given this omelet to a lot of people that don’t find the association of molasses with eggs very pleasant and now they cannot stop eating it. This is going to be a delicious and a healthy meal especially for your children. My children just love this omelet!
İsfire Recipe
Ingredients
4 eggs
1 soup bowl of yoghurt
1.5 tablespoons of flour
Less than 1 teaspoon of baking soda
1 tea glass of meat of walnut
1 glass of grape molasses
1 tablespoon of butter
Method
1- Scramble the eggs inside a wide bowl so that you get rid of their smell.
2- Add the flour to the eggs and keep on mixing.
3- In a separate bowl, add the baking soda to the 1 bowl of yoghurt and let it wait for 5 minutes to rise.
4- Mixed the risen yoghurt with baking soda, with the scrambled eggs.
5- Add the walnuts that are crushed by hand to the mixture.
6- Mix all of the ingredients. The consistency of the omelet batter would be like fluid cake dough.
7- Render the butter in the omelet pan and pour the omelet batter and cook both sides.
8- Pour the glass of grape molasses evenly on the cooked istifre and let it to sink in and remove from heat.
9- You can serve it by sprinkling some walnut on it.

What does it taste like? I think it would be enough to say that it tastes like a sponge like textured gorgeous cake with walnut molasses. Enjoy it 😊

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder