Günaydın iyi haftalar diliyorum. Yine yoğun ama güzel bir haftaya başlıyoruz. Herkes için mutlu bir hafta diliyorum. Haftaya güzel başlarken kış mevsimine girdiğimiz bu ayda size harika bir tarif vereceğim. Portakal kabuğu reçeli! Gıda atıklarını dönüştürmenin ne kadar önemli bir konu olduğunu daha önce anlatmıştım. Bununla ilgili restoranımızda da evimizde olduğu gibi aldığımız bir takım tedbirler var. Ama gıda atığı konusunda en önemli konunun bilinçli ve az tüketim olduğunu unutmamak gerekiyor. Biz restoranımızda öncelikle planlı üretim yapıyoruz. Kişi sayısına göre reçete çalışıyoruz ki yemeği artırmayalım. Tabi ki iş bununla kalmıyor. Üretim yaparken çıkan sebze ve bazı atıkları dönüştürmek için kompost yapıp Mayıs-Ekim ayında çiftçilere restoranımızın ihtiyaçlarını karşıladığımız bahçelerinde kullanmak üzere gönderiyoruz.Yemek atıklarını da, hayvanları olan çalışanlarımız alıyorlar. Bu program bir ayrıştırma süreci dolayısıyla mesai gerektiriyor. Bu sebepten personelime bile kabul ettirmekte zorlandığım, alışılması kolay olmayan bu süreç, bir süre sonra yoluna girip kolay hale geldi aslında. Hep derim başlamak bitirmenin yarısı diye!
Gelelim reçel tarifine.
Kahvaltıda ve özellikle Ramazan ayında tüketmek için hazırladığımız
reçellerimiz çok beğeniliyor. Restoranımızda misafirlerimize hazırladığımız
meyvelerin kabuklarını tabi ki dönüştürmek bizim için en kolay olan
yöntemlerden birisi. ‘‘Portakal Kabuğu Reçeli’’ bu örneklerden en güzeli. Bunu
için restoranımızda kullandığımız portakalların kabuklarını biriktiriyoruz.
1- Portakal kabuklarının
beyaz kısımlarını, bıçakla kazıyabildiğimiz kadarını temizletip inceltiyoruz.
2- Tek tek rulo haline
getirip bir yorgan iğnesi ve ipliği ile ard arda ipe diziyoruz.
3- Mutlaka tartıyoruz ki
reçel yapacağımız vakit şeker miktarını ayarlayabilelim.
4- Ardından soğuk suya
bırakıyoruz. Oda sıcaklığında veya uzun süre birikmesi için bekleteceksek buz
dolabına bırakıyoruz.
5- Sabah ve akşam günde
iki kere suyunu değiştiriyoruz (Suyunu temizlikte kullanabilirsiniz. Çok güzel
temizliyor ve koku bırakıyor). Bu şekilde 2 veya 3 gün içerisinde portakal
kabukları acısını bırakıyor.
6- Ardından yumuşayana
kadar 30 dakika kadar haşlıyoruz.
7- İyice yumuşadığından
emin olduktan sonra kaynama suyundan çıkarıp süzülmesi için bir süzgece
bırakıyoruz.
Malzemeler
*Yukarıda anlattığım
işlemlerden geçmiş ipe dizili 1 kg portakal kabuğu
*3 kg toz şeker
*1,5 lt su
*1 adet limon suyu
*5 adet tane karanfil
Yapılışı
1- Şeker su ve
karanfille reçelimizin şerbetini kaynatmaya başlıyoruz.
2- Kaynatırken şekerin
çıkan köpüğünü almayı unutmayın ve bu kaynatma işlemi 15 dakikayı geçmesin ki
reçeliniz şekerlenmesin!
3- Kaynayan şerbetin
içerisine ipe dizdiğimiz portakal kabuklarını ipi ile beraber (Şekli bozulmasın
diye) bırakın.
4- Şerbetimiz portakal
kabuklarını koyduktan bir süre sonra tekrar kaynamaya başlayacaktır.
5- Kıvam alması
için 20-30 dakika daha kaynatıp, limon suyunu ekleyip, 5 dakika daha limon suyu
ile kaynatıp, altını kapıyor ve dinlenmeye bırakıyoruz.
Reçelimiz servise
hazırdır. Afiyet olsun! Portakal Kabuğu Reçelimizi beğeneceğinize eminim.
Öncelikle sevdikleriniz sonra doğa için önemli bir katkıda bulundunuz. Bunu
gibi tarifler ilginizi çekiyorsa takipte kalın lütfen. Sevgilerimle...
***
ORANGE PEEL JAM
Good morning, I wish you a nice week. Once again we are starting a busy yet
nice week. I hope that everybody has a happy week. I am going to give you a
great recipe, while we are entering into the winter season this month. Orange
peel jam! I have told you before about how important it is to transform the
food waste. For this matter, we are taking precautions at our restaurant, just
as we do at home. But one must not forget about the fact that the most
important thing about food waste is to consume consciously and responsibly. At
our restaurant, we produce according to a plan. We are working on recipes in
respect to the number of people so that there would be no excess food. Of
course, this is not all. We are producing compost from the vegetables and several
other food wastes and then during the months between May-October, we give them
to the farmers of the farms to be used on their lands, which provide us with
the ingredients that we need at our restaurant. The excess meals are taken away
by our staff to be given to their livestock. This schedule requires spending
some work hours for the process of sortation. For this reason, this is a
process that is very hard to get used to and consequently I have had a hard
time in order for it to be accepted and applied by my staff. But after a while,
everything got better and it became quite easy. Like I always say, well begun
is half done!
Let’s get down to the recipe of the jam. The jams that we prepare to be
consumed during the breakfast and especially during Ramadan, are very much
praised. Transforming the peels of the fruits that we serve to our guests at
our restaurant is certainly one of the easiest methods for us. “Orange Peel Jam”
is the most beautiful example of this. For this, we collect the peels of the
oranges that we use at our restaurant.
1- We scrape the white parts of the orange peels with a knife and clean the
peels as much as possible.
2- We roll each one of them and string them one after the other on a string
with the help of a quilting needle.
3- We need to weigh them certainly, so that we can arrange the amount of
sugar that we are going to use while making the jam.
4- Afterwards, we let them rest in cold water. We keep them at room
temperature or we keep them in the refrigerator if we are going to leave them
for a long time in order to collect sufficient amount of peels.
5- We change the water, twice a day, one in the morning and one in the
evening (You can use the water in cleaning. It really cleans well and it gives
a very nice fragrance). This way, the orange peels let go of their bitter taste
in 2 or 3 days.
6- Then we boil them for about 30 minutes until they are softened.
7- After making sure that they are softened enough, we take them out of the
boiling water and we place them in a colander to let them drain.
Ingredients
*1 kg of orange peel, which has gone through the stringing process as
described above.
*3 kg granulated sugar
*1.5 liter water
*Juice of 1 lemon
*5 pcs of clove
Method
1- We start by boiling the syrup of our jam with sugar, water and cloves.
2- Don’t forget to take out the foam of the sugar while boiling. Please
also keep in mind that this boiling procedure should not exceed 15 minutes;
otherwise your jam would go sugary!
3- Add the orange peels that were placed on the string inside the boiling
syrup without taking out the string (so that they retain their shape).
4- Our syrup is going to start boiling again after a while we add the
orange peels in it.
5- Keep boiling it for 20-30 minutes for it to gain texture, add the lemon
juice, boil it for 5 more minutes with the lemon juice; remove it from heat and
let it rest.
Our jam is ready to be served.
Enjoy it! I am sure that you will like our Orange Peel Jam. You have just made
a significant contribution, primarily for your loved ones and secondarily for
the nature. If you are interested in recipes like this one, please stay tuned. My
warm regards...
Portakal sabunu son zamanlarda en çok kullandığım ürün. Nedendir bilmiyorum içinde portakal olan her tatlıyı, her ürünü çok seviyorum. Portakal sabunu da yağ çözücü özelliği ile ciltteki fazla yağı, sebumu alıp götürüyor. Portakal sabunu almak isterseniz linki aşağıda:
YanıtlaSilhttps://www.naturasabun.com/urun/portakal-sabunu/