31 Ocak 2018 Çarşamba

Çöp Üretimimizi Azaltmak Bölüm 3



ÇÖP ÜRETİMİMİZİ AZALTMAK VE ÇÖPLERİMİZİ AYRIŞTIRARAK GERİ DÖNÜŞÜMLERİNİ SAĞLAMAK -BÖLÜM 3 - 
Çöplerin hepsinin dayanıklılıkları farklıdır. Kimisi 3-5 günde çürüyüp, doğaya karışırken, kimi de asırlarca hiç bozulmadan kalıyor. Kullanıp attığımız maddelerin çürüme süreçleri ve doğaya dönüşme süreleri hakkında bir fikir sahibi olursak, çevre sağlığımızı daha fazla düşünür ve çok uzun zaman bozulmadan kalan maddeleri belki kullanmayı azaltarak çevre kirliliğini azaltmaya bir katkı sağlayabiliriz. Çöpleri cinslerine göre ayırmak, çöplerin evimizden çıkmadan önce verebilecekleri zararlar konusunda alabileceğimiz en önemli önlemdir. Gıda atığı dediğimiz, gıdanın üretim ve tüketiminden kaynaklanan organik atıkların değerlendirilmesi için, farklı yöntemler kullanılıyor. Yiyecek ve bitki atıkları olarak adlandırabileceğimiz, önceden canlı birer organizma olan bu atıklar (yukarıda bahsettiğim; çöplerin çürümesini başlatıp zararlı gazların oluşmasına en çok neden atıklar) kompost yapılarak gübre olarak değerlendirilebiliyor. (Evinizde uygulayabileceğiniz kompost yöntemlerini bir başka yazımda anlatacağım)
Kağıt, cam, metal, plastik gibi atıkların değerlendirilmesinde ise geri kazanım ve geri dönüşüm yöntemleri kullanılıyor. Olabildiğince az çöp üretmek, çöplerimizi olabilecek en uygun şekilde ayrışmalarını sağlayarak, atıkların olabildiğince geri dönüşümünün sağlanmasına aktif katkı sağlamamız gerekiyor. O halde çöplerimizin nasıl birer saatli bombaya dönüştüğünü öğrendikten sonra, bugün yapılacaklar listesine; ÇÖP ÜRETİMİMİZİ AZALTMAK VE ÇÖPLERİMİZİ AYRIŞTIRARAK GERİ DÖNÜŞÜMLERİNİ SAĞLAMAK diye yazabiliriz.


REDUCING OUR WASTE PRODUCTION and RECYCLING by SEPARATING OUR WASTE - Part 3 - 
The durability of each type of garbage varies. While some of them decompose and mix into the soil in 3-5 days; some of them remain intact for centuries. If we have an idea about the decomposition periods of the different materials that we use and get rid of, we care about environmental health more. By doing so, maybe we can limit our usage of the materials that take a lot of time to decompose in nature and hence make a contribution in reducing the environmental pollution. Separating our garbage by their type is the most important precaution that we can take before getting rid of it. In order for the organic waste to be utilized, different methods are being used. Made up of once living organisms, the ones that we can call food and plant waste (also the ones that make the greatest contribution in starting the decomposition process and resulting in the emission of dangerous gases) can be utilized as fertilizer by turning them into compost. (I am going to tell you about the methods of producing compost at your home in another post)
In utilizing the waste resulting from materials such as paper, glass, and metal, plastic and so on, regaining and recycling methods are being used. We need to produce less waste as possible, we need to make sure that we classify our waste in the most appropriate way and we need to actively recycle our waste as much as possible. In that case, after that you have learnt how your garbage might turn into a ticking bomb, we can write REDUCING OUR WASTE PRODUCTION and RECYCLING by SEPARATING OUR WASTE to our today’s to-do list.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder