31 Ocak 2018 Çarşamba

İhtiyaç



İHTİYACIMIZ KADAR SATIN ALMAK, İHTİYACIMIZ KADAR TÜKETMEK!
Fabrikada üretilen gıdaların, belli bir süreçten geçtikten sonra arta kalan posa denilen kısmının da gıda atığı olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Gıda fabrikalarında, üretim süreci sonucu oluşan, yan ürün olarak adlandırılan gıda atıkları, imha edilmekte veya daha düşük teknolojilerle ekonomik değeri az olan ürünlere dönüştürülmektedir.
Bu işin bize düşen kısmında; evsel atıklarımızı gözden geçirmekle işe başlayabiliriz... Evsel atıklarımızı oluşturan çöplerimizin içindeki madde çeşitlerine ve oranlarına baktığımızda da organik atık miktarı %40’ı buluyor. Yiyecek ve bitki atıkları olarak adlandırabileceğimiz, önceden canlı birer organizma olan bu atıkların, aslında atık değil de israf olarak değerlendirilmesi daha doğru. Evsel atıklarımızın %40’lık kısmını oluşturan bu çöpleri, kaynağından başlayarak azaltmakla işe başlayabiliriz. Alışverişe giderken mutlaka bir alışveriş listesi ile ihtiyacınıza göre alışveriş yapmanızı öneririm. Haftanın günlerine göre  yapacağınız yemeği planlayıp ona göre sebzeyi, aile fertlerinin tüketebileceği miktarda meyveyi planlayarak satın almanız, hem bütçenize hem de gıda tüketiminin kontrol altına alınmasına katkı sağlayacaktır. Tabi bu ürünlerin saklama koşullarını bilmek ve ömrünü uzatacak şekilde depolanmasını öğrenmek gerekir. Tüketemediğimiz ürünlerin ömrünü uzatacak alternatif ürünler olarak değerlendirmenin yollarını da öğrenmeliyiz. Yani  ihtiyacımız  kadar satın almamız, ihtiyacımız kadar  tüketmemiz, tüketemediğimiz kısmını alternatif ürüne dönüştürmemiz, hareket noktamız olmalıdır. Örneğin; lahananız var ama yemek yapmaya vaktiniz olmadıysa; sağlık için iyi bir probiyotik olarak tavsiye edilen ev turşusu olarak değerlendirebilirsiniz. (Elinizde kalan ve ne yapacağınızı bilmediğiniz bir ürünü değerlendirmek için bize mesaj atabilirsiniz) Bugünkü yapmamız gerekenler listemizdeki konumuz; İHTİYACIMIZ KADAR SATIN ALMAK VE İHTİYACIMIZ KADAR TÜKETMEK!

BUYING AS MUCH AS WE NEED, CONSUMING AS MUCH AS WE NEED!
The food that is produced in factories goes through several procedures and the remaining part of this food called bagasse should be considered and treated as food waste as well. The food waste that is being produced as a side product in food factories is either destroyed or gets transformed into other products that have a lower economic value with low technology.
If we wish to do our part in this; we can start by going over our domestic waste… 
When we look at the percentage and the types of material that consist our garbage as domestic waste; the rate of organic waste in it is about 40%. This waste that is made up of once living organisms and that we can call food and plant waste should be considered as loss instead of waste. We can start by trying to reduce this 40% starting by reducing it by getting to the bottom of it. I suggest you to definitely prepare a shopping list as per your needs before you go shopping. You can plan the meals that you are going to prepare for each day of the week and buy the necessary amount of fruit and vegetables that your family can consume; this is going to have a positive impact on your budget and help you to control the consumption of food. Naturally, you need to know the storage conditions of these and learn how to store them in a way that would prolong their shelf life.
We should also learn the various methods to prolong the life of food by utilizing them as alternative products. So, our starting point should be buying as much as we need, consuming as much as we need and transforming what we aren’t able to consume into alternative products. For example, if you have cabbage at home but didn’t have the chance to prepare a meal with it; then you can utilize it as homemade pickle, which is suggested as a good source of probiotics. (You can send us a message if you don’t know how to make use of a product that you have and don’t know what to do with it). Today’s bullet point in our to-do list is “BUYING AS MUCH AS WE NEED AND CONSUMING AS MUCH AS WE NEED!”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder