31 Ocak 2018 Çarşamba

Çöp Üretimimizi Azaltma Bölüm 1



TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR!

Son günlerde gıda atıkları ile ilgili yapılan bir takım çalışmaları takip ediyorum. Gıda atıklarının geri dönüştürülmesinin birçok faydası var. Herkes için önemli olan böyle bir sorunu görüp, çözümler üretmenin, tavsiyelerde bulunmanın, gittikçe tehlikenin boyutlarının yükseldiği önemli bir konuda farkındalık yaratmanın değerli bir girişim olduğunu düşünüyorum. Gıdanın ihtiyacımızdan fazlasını üretip, hepsini tüketememekten dolayı kalan atıklar, zaman içinde gıda kaynaklarımızın azalmasına, artan nüfusun yakın bir zamanda bu kaynaklara ulaşamamasına neden olacaktır. Neden mi? Çünkü gıda kaynaklarımız, her geçen gün artan nüfusa paralel olarak artmıyor, aksine azalıyor. İnanması güç ama gıda atığı olarak tanımladığımız atıklar, var olan kaynaklarımıza da zarar veriyor. Bu atıklar arttıkça, iklimi değiştiriyor, havamızı, toprağımızı ve su kaynaklarımızı kirletiyor. Dolayısıyla konu pek de hafife alınacak bir konu değil aslında. 
Restoranımızı ziyaret eden müşterilerimizin en çok sordukları soru; atıkları ne yapıyorsunuz? Önümüzdeki günlerde hepsini anlatacağım. Bu konuda herkesin duyarlı olması gerekiyor artık. Doğa, iklim, hava, su, toprak konusunda geri dönülmesi zor bir yoldayız. Kaynaklarımız tükeniyor ve biz hiç bitmeyecekmiş gibi hızla tüketmeye devam ediyoruz. Ancak son günlerde, medyada takip ettiğim kadarı ile gıda atıklarının zararları konusunda yapılan farkındalıkla bilgilendirmenin ve tavsiye edilen tedbirlerin yeterli olmadığını, konunun yemek üretiminden kalan atıklarla, yeni yemekler yapılması veya akşamdan yaptığınız yemeğin ertesi günü başka malzemeler katılarak yeni bir yemek olarak servis edilmesi kadar basit olmadığını düşünüyorum. Gıda atıklarının zararları ve bireysel olarak bu zararları en aza indirme konusunda neler yapılabileceği konusunda yapmamız gerekenleri bir sonraki paylaşımımda anlatacağım.


THE ALARM BELLS ARE RINGING!
Lately, I have been following several works related to food waste. There are a lot of advantages of recycling the food waste. I think that acknowledging such an important problem for everyone, creating solutions for it, making suggestions about it and raising awareness on such a critical subject; where the danger increases gradually, is a worthwhile initiative. The waste resulting from over producing and being not able to consume all the food that we have, is going to result in the decrease of our food sources in time and hence people will not be able to have access to these sources because of the increasing population. Why? Because our food sources do not increase in line with the day by day increasing population; on the contrary they decrease. It might be hard to believe but the waste that we define as food waste, harm our current food sources. As theamount of waste increases, it changes the climate and pollutes our air, soil and water resources. Therefore, this problem is not something to be sniffed at.
The most frequently asked question in our restaurant by our visitors is: “What do you do with the waste?” I will tell you all about it in the upcoming days. From now on, everybody should be sensitive about this subject. We are in the point of no return in terms of nature, climate, air, water and soil. We are running out of resources and yet we still continue to consume them as if they are never going to end. However, recently, as far as I follow the subject on the media, I think that, the information given on the dangers of the food waste and the suggested measures to overcome this danger are insufficient. This is not as simple as making new food with the leftovers or adding more ingredients to a food that you have cooked the day before and serving it as a new meal. I will tell you about the dangers of food waste and what can be done individually to minimize these dangers in the upcoming post.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder