NOHUT EKİM ZAMANI - IT IS TIME TO PLANT CHICKPEA
Türkiye’de yetiştirilen en lezzetli nohutların toprakla buluşma zamanındayız. Tohum araştırmalarımız için yaptığımız saha çalışmalarımızda fark ettik ki yerel sadece birkaç çeşidine rastladığımız nohutları sadece çoğaltmakla kalmıyor aynı zamanda ürünü ekmiş olduğumuz toprağı da iyileştiriyoruz. Her yıl buğday ekimi yaptığımız araziyi(topraktan daha iyi verim alabilmek için) bir süre dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenmeye bıraktığımız toprağı iyileştirmenin ve zenginleştirmenin en güzel yöntemlerinden birinin toprağa bakliyat ekmek olduğunu biliyor muydunuz ?
Ben de bu bilgiyi yeni öğrendim. Toprakla çalışmaya başladıkça doğanın mucizelerine şahit olmak tarifsiz bir duygu. Doğa her şeye karşı kendi önlemini alacak kadar mucizevi bir sistem! Zengin bir azot kaynağı olan baklagiller, azot ihtiyacını iki kaynaktan sağlıyor; hava ve toprak. Topraktan ve yapraktan emilen azot bitkinin içinde amonyağa çevrilmektedir. Bu amonyak daha sonra aminoasit ve aminoasitlerin de proteinler oluşturmak üzere baklagillerin içindeki maddelerin dönüşümlerine katılmaktadır.
Dolayısıyla ektiğimiz baklagil bu yolla ortalama 1 hektar arazide yaklaşık 200-300 kg kadar bitkiye yarayışlı azot üretmektedir. Bu sayede hem bitki hem de toprak azot yönünden zenginleşmektedir. Topraklarımızı azot ile zenginleştirmek ve iyileştirmek için bakliyatlar mutlaka ve mutlaka ikinci ürün olarak ekilmelidir...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder