15 Mart 2018 Perşembe

NOHUT EKİM ZAMANI - IT IS TIME TO PLANT CHICKPEA




Türkiye’de yetiştirilen en lezzetli nohutların toprakla buluşma zamanındayız. Tohum araştırmalarımız için yaptığımız saha çalışmalarımızda fark ettik ki yerel sadece birkaç çeşidine rastladığımız nohutları sadece çoğaltmakla kalmıyor aynı zamanda ürünü ekmiş olduğumuz toprağı da iyileştiriyoruz. Her yıl buğday ekimi yaptığımız araziyi(topraktan daha iyi verim alabilmek için) bir süre dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenmeye bıraktığımız toprağı iyileştirmenin ve zenginleştirmenin en güzel yöntemlerinden birinin toprağa bakliyat ekmek olduğunu biliyor muydunuz ?



 Ben de bu bilgiyi yeni öğrendim. Toprakla çalışmaya başladıkça doğanın mucizelerine şahit olmak tarifsiz bir duygu. Doğa her şeye karşı kendi önlemini alacak kadar mucizevi bir sistem! Zengin bir azot kaynağı olan baklagiller, azot ihtiyacını iki kaynaktan sağlıyor; hava ve toprak. Topraktan ve yapraktan emilen azot bitkinin içinde amonyağa çevrilmektedir. Bu amonyak daha sonra aminoasit ve aminoasitlerin de proteinler oluşturmak üzere baklagillerin içindeki maddelerin dönüşümlerine katılmaktadır. 




Dolayısıyla ektiğimiz baklagil bu yolla ortalama 1 hektar arazide yaklaşık 200-300 kg kadar bitkiye yarayışlı azot üretmektedir. Bu sayede hem bitki hem de toprak azot yönünden zenginleşmektedir. Topraklarımızı azot ile zenginleştirmek ve iyileştirmek için bakliyatlar mutlaka ve mutlaka ikinci ürün olarak ekilmelidir...


                                                     

 IT IS TIME TO PLANT CHICKPEA

It is time to come together the most delicious chickpeas with the land. During the fieldwork of seed, we have noticed that we both enlarge the amount of seed and help to heal the land. Each year we awhile make the areas which are planted the wheats to have a rest in order to get more efficiency. Do you know that the planting legumes is one of the most useful methods to make the land well. I just learned this knowledge,too. It is undefinable feeling to witness the miracles of nature after i begin to work with land. Nature that can take measures against any threatening situation by itself is miraculous system! Legumes which are affluently resources of nitrogen supply the nitrogen need with two sources; air and soil. The nitrogen from soil and leaf is transformed to ammonia within the plant. This ammonia is first transformed to aminoacid. After that the aminoacids create proteins. Eventually these steps contribute to appearance the components in the legumes. The planted legumes produce nitrogen for 200-300kg plants in the 1 hectar terrain approximately. Not only the plants but also the soils benefit from this nitrogen. The legumes is absolutely planted as a second crop to enrich our lands with nitrogen..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder