31 Mart 2018 Cumartesi

Toprak Cömerttir, Siz bir verirsiniz, o size bin verir!

Toprak siz ne yaparsanız yapın o üretmeye, vermeye devam eder bizlere. 
Tohumu ekmeseniz bile, hayatın devamı için, Kuşlar, arılar,hayvanlar, rüzgar, su toprağın üretimine katkıda bulunmak için orkestranın birer enstrümanı gibi çalışır bu süreçte...Ne kadar mucizevi değil mi!
Sizin ekmediğiniz tohumu onlar eker toprağa... Doğa bize eşsiz bir çeşitlilik ve zenginlik sunar.


İşte bu zenginliğin bir parçası da doğanın toprak yapısında kendiliğinden yetişen kökler ve bitkilerdir. İnsanoğlunun yemek kültürü, değerler ve ihtiyaçlar doğrultusunda doğmuş, gelişmiş ve yaşamın bir parçası haline gelmiştir. Karnını doyurmak için yüzünü doğaya çeviren insanoğluna toprak hep cömert davranmıştır.


Mevsim baharsa ve Diyarbakır’da tezgahlarda kengel yerini almışsa eğer, Karacadağ uykusundan uyanmış demektir. Yüksekten düzlüğe inen kar suyunun geçtiği toprakta, Karacadağ eteklerinde bu mevsimde yüzlerce bitki ve kök yetişir. Bütün bunlar yöre insanının mutfağında hem yemek icin hem şifa için yer edinmiştir. 


Kengel işte bu şifalı bitkilerden sadece biri. Dikenli bir kök bitkisi olan Kengel’i benim de çok sevdiğimi söylemeden geçemeyeceğim. Yalnızca bahar aylarında iki ay kadar mutfaklarımızda misafir edebiliyoruz bu özel bitkiyi. Biz, hem kızartmasını, hem de yemeğini yapiyoruz. Kengel’in kişniş ve yumurtaya bulanmış olarak kızartilip üzerine sarımsaklı yoğurt dokulerek servis edildiğinde muazzam bir lezzete donustugunu söyleyebilirim. Balık gibi!


Bu mevsimde Diyarbakır ve Mardin’e yolunuz düşerse tadına bakacağınız lezzetler arasına mutlaka kengel’i de eklemelisiniz. 


Diyarbakır’a ve Mardin’e yolunuzun düşmesi dileğiyle....














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder