1 Nisan 2018 Pazar

Şiveydiz 

Sizlere geçen hafta her pazar bir yemek tarifi vereceğimi söylemiştim...
Evet bugün pazar ve çok yoğun geçen programımın arasında sizleri unutmadım tabii ki. Gelsin pazar günü tarifimiz o halde. Öncelikle kendi mayaladığım yoğurdun tadı muhteşemdi. Ancak yoğurdu bir yemeğe dönüştürmek aile içindeki herkesin tek beklentisiydi. Ee ailemiz kalabalık. Bütün kuzenler, çocuklar bir araya gelince her yemek bir şölene dönüşür bizim evde. Hal böyle olunca ve tam da etin, yoğurdun ve sarımsağın zamanı iken Şiveydiz yapmak kaçınılmaz oldu benim için. 


Fatih ile ilk kez Gaziantep’liarkadaşım Demet'in annesinin elinden tatmış, aşık olmuştuk bu yemeğe. En güzel yemek evdeki yemektir fikrinden yola çıkarak, Gaziantep yemeklerini ben, Demet'ten ve annesinin mutfağından öğrendim. Şu kadarını söyleyebilirim ki onların mutfağında tattığım hiçbir yemeği başka bir yerde tadamadim. Görünüşte zor da olsa aslında herkesin kolayca yapabileceği Şiveydiz yemeğini hepinizin seveceği kesin.
O zaman afiyet olsun herkese...


ŞİVEYDİZ / 6 KİŞİLİK - SÜRESİ  2 SAAT


Malzemeler


1/2 kg kuzu kuşbaşı et
1 ortaboy kuru soğan 
3 demet taze sarimsak (Yesil yapraklari)
1 demet taze soğan
10 dis sarimsak
1 çorba kasesi nohut
3 corba kasesi süzme yoğurt
2 çorba kaşığı un
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı tereyağ 
Yeteri kadar tuz

Sosu İçin


Sızma Zeytinyağı
Kuru nane


1. Bir gece öncesinden ıslattığımız nohudumuzu iyice yıkayıp üzerine tuz koyarak haşlıyoruz. Suyunu asla dönmüyoruz.Hatırlarsanız iyi nohut yemeği nohutun haşlama suyunu kullandığınız yemektir.
2.Bir başka derin tencereye 2 kasık tereyagi ile birlikte koyduğumuz kuzu etinin  üzerine yeteri kadar tuz koyarak kavuruyoruz. Her zamanki gibi etimiz önce kavrulacak ardından suyunu salacak, en son kendi yağı ile kavrulacaktır.
2.Etimiz kavrulunca, ay şeklinde doğradığımız kuru soğanı ekleyip etle birlikte pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. 
3.Kavrulan malzemeye temizleyip iri doğradığımız taze soğan ve taze sarımsağı ekleyip soteliyoruz. Ateşinizin kısık olmasına dikkat edin. Soğan çok hızlı karamelize olacağından yanmaması için ateşiniz kısık olmalıdır.
4.Soğanlar ve sarımsak sapları iyice sotelendiğinde  üzerine haşlanmış nohudu suyu ile birlikte ince kıyılmış kuru sarımsakları ekleyip  kaynamaya bırakıyoruz. Tencerenin içerisinde su miktarı tüm tencerenin içerisindeki malzemenin üzerini örtecek kadar olmalıdır. 


5. Bir başka yerde yoğurt, un ve yumurtayı iyice çırpıp üzerine  soğuk su ekleyerek koyu ayran kıvamına getiriyoruz.
6.Kaynayan tenceremizdeki malzemeye  hazırladığımız ayranı karıştırarak ilave ediyoruz. Karıştırmayı sakın ihmal etmeyin aksi takdirde yoğurdunuz kesilebilir.
7.Şiveydiz iyice kaynayana kadar karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz. Yaklaşık 10 dakika kadar bu şekilde kaynayan yemeğimizi ateşten alıp dinlenmeye bırakıyoruz.


8. Bir baska tavada kizdirdigimiz yagin içerisine nane koyup altını kapatıyoruz.Burada unutulmamalıdır ki kızan yağa naneyi koyduğumuzda ateşten almak gerekir. Aksi takdirde naneniz yanacak rengi değişecektir. 
9. Tabağa koyduğunuz Şiveydiz'in üzerine hazırladığımız naneli sostan ekleyerek servis yapıyoruz. 


Beğeneceğinizi umuyorum.
Afiyet olsun..









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder