Un Helvası
Süresi 60 dakika / 8-10 kişilik– 250 gr Tereyağı
– 2 Su Bardağı Un
– 2.5 Su Bardağı Süt
– 1.5 Su Bardağı Toz Şeker
– 1 Paket Vanilya
Yapılışı
Öncelikle tüm helvaları yaparken un veya irmiği yağ ile kavurmanız önerilir. Her iki ürünün üretim süreçlerini bildiğim için size tavsiyem şudur ki ateşte nemini almadığınız un ve irmiği asla helva yapmayın! Hiçbir zaman kıvamını yakalayamazsınız. O halde başlayalım!
1-Geniş yayvan bir tencereye koyduğumuz unumuzu kısık ateşte sabırla kavurmaya başlıyoruz. Helva yaparken bilinmesi gereken en önemli şey sabırdır ve helvanın her bir malzemesinin diğer bir malzeme ile birleşmeden önce bir hazırlık süresine ihtiyacı vardır. Tereyağını bir tencereye koyup, yaklaşık 15-20 dakika un kuruyup kokusu çıkana kadar en kısık ateşte kavuruyorsunuz.
2- Bu sırada yine kısık ateşte tereyağını eritiyoruz. Tereyağının yanmaması ve renk değiştirmemesi için ateşin çok harlı olmamasına dikkat etmeliyiz.
3-Yağımız eridikten sonra kavurmaya devam ettiğimiz una yavaş yavaş ilave edip birlikte kavurmaya devam ediyoruz. Kavurma süresi unun yağ ile kavrulup renk değiştirip sıvılaşmasına kadar devam ediyor.
4-Bu aşamada vanilyayı ilave ediyoruz. Vanilyayı ilave ettikten sonra çok fazla kavrulmasına ve vanilyanın yanıp helvanın tadının bozulmamasına dikkat ediyoruz.
5-Soğuk süt ve şekeri bir başka yerde iyice karıştırıyoruz.
6-Helvamızın unu istediğimiz kıvama geldiğinde şekerli soğuk sütü ilave edip harlı ateşte un sütü çekene kadar hızlı hızlı karıştırıyorsunuz. Helvamız katılaşınca altını kapatıp, 10 dakika kadar demlenmeye bırakıyorsunuz. Helvanızı kaşık yardımıyla servis tabağına dizebilir ve üzerine ceviz koyarak servis yapabilirsiniz..
Afiyet olsun, yorumlarınızı bekliyorum..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder