24 Nisan 2018 Salı

Yoğun bir hafta geçiriyoruz Mardin'de.Geçtiğimiz hafta verdiğim Harire tarifi çok beğenildi. Hafta içi Arnavutluk büyükelçimizin eşi Ayşegül Hanım tarifi elçilik misafirleri için aşçılarına yaptırdıklarını ve konuklarına ikram ettiklerini ve çok beğenildiğini mesaj atmış. İnanılmaz mutlu oldum. Dolayısıyla size harika bir un helvası tarifi vermek istiyorum. Bu hafta restoranımızda misafirlerimize ikram ettiğimiz ve çok ve beğenilen un helvamızın tarifi gelsin o halde.

Un Helvası

Süresi 60 dakika / 8-10 kişilik
– 250 gr Tereyağı
– 2 Su Bardağı Un
– 2.5 Su Bardağı Süt
– 1.5 Su Bardağı Toz Şeker
– 1 Paket Vanilya

Yapılışı 


Öncelikle tüm helvaları yaparken un veya irmiği yağ ile kavurmanız önerilir. Her iki ürünün üretim süreçlerini bildiğim için size tavsiyem şudur ki ateşte nemini almadığınız un ve irmiği asla helva yapmayın! Hiçbir zaman kıvamını yakalayamazsınız. O halde başlayalım! 
1-Geniş yayvan bir tencereye koyduğumuz unumuzu kısık ateşte sabırla kavurmaya başlıyoruz. Helva yaparken bilinmesi  gereken en önemli şey sabırdır ve  helvanın her bir malzemesinin diğer bir malzeme ile birleşmeden önce bir hazırlık süresine ihtiyacı vardır. Tereyağını bir tencereye koyup, yaklaşık 15-20 dakika un kuruyup kokusu çıkana kadar  en kısık ateşte kavuruyorsunuz.
2- Bu sırada yine kısık ateşte tereyağını eritiyoruz. Tereyağının yanmaması ve renk değiştirmemesi için ateşin çok harlı olmamasına dikkat etmeliyiz. 
3-Yağımız eridikten sonra kavurmaya devam ettiğimiz una yavaş yavaş ilave edip birlikte kavurmaya devam ediyoruz. Kavurma süresi unun yağ ile kavrulup renk değiştirip sıvılaşmasına kadar devam ediyor.
4-Bu aşamada vanilyayı ilave ediyoruz. Vanilyayı ilave ettikten sonra çok fazla kavrulmasına ve vanilyanın yanıp helvanın tadının bozulmamasına dikkat ediyoruz.
5-Soğuk süt ve şekeri bir başka yerde iyice karıştırıyoruz.

6-Helvamızın unu istediğimiz kıvama geldiğinde şekerli soğuk sütü ilave edip harlı ateşte un sütü çekene kadar hızlı hızlı karıştırıyorsunuz. Helvamız katılaşınca altını kapatıp, 10 dakika kadar demlenmeye bırakıyorsunuz. Helvanızı kaşık yardımıyla servis tabağına dizebilir ve üzerine ceviz koyarak servis yapabilirsiniz.. 

Afiyet olsun, yorumlarınızı bekliyorum..







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder