27 Ağustos 2018 Pazartesi



YOL NOTLARI- ANTAKYA

HAYTALI -1

Sıcak bir yaz gününde hani canınız tatlı çeker ama öyle çok da şerbetli bir tatlı olsun istemezsiniz. Soğuk olsun, hafif olsun, şekeri de yormasın istersiniz. İşte tam da böyle bir tatlıdan bahsedeceğim size bugün. Haytalı ! Bir kaç gündür, Antakya' da girmediğimiz sokak ve tatmadığımız yiyecek kalmadı. Her gittiğimde de aynı şeyleri içeren bir rutinim vardır; yapılacaklar listesi diye. O listeyi tamamlamak için gittiğim yerlerden biridir Affan Kahvesi! Önce muhabbet sonra lezzet! Affan Kahvesi dışarıdan bakıldığında Züheyr ve Mahir Sahilli kardeşlerin işlettiği, eski, bir salaş bir kahvehane aslında. Ama içine girdiğinizde hiç de öyle değil! Duvarında Atatürk'ün bir sürü siyah beyaz fotoğrafı var. Yer karoları hala eski usul ve orjinal. Sandalyeler de ahşap ve çok eski olmasına rağmen bir kimlik ve karakter taşıyor. Her gittiğimde Zuheyr Beyin sohbeti bile yeter derken sonrasında acı kahve yanında vanilyalı dondurmalı Haytalı yiyip uzun bir süreyi orada geçirdikten sonra istemeyerek ayrılıyorum. Antakya'nın en iyi Haytalısı burada yeniyor. O salaş kahvenin arkasında muazzam bir imalathane var! Hala bakır kazanlarda sütlerin kaynadığı ve kap kap muhallebilere dönüştüğü bir yer. Süt ve vanilya kokuyor her yer. Önce muhallebiler sütle, şekersiz olarak kaynatılıyor, sıcakken kaselere dolduruluyor. Soğuyup kaymak tutması için soğuk dolaplara konuyor. Kaymak bağlayan muhallebinin üzerine servis edilmeden önce bir bıçakla kesikler açılıyor. (Muhallebinin içine şekerli şerbet iyice işlesin diye) Üzerine Mahir Beyin vanilyalı dondurması ve en sonunda da gıda boyası ve gül suyu ile hazırlanan şerbeti ekleniyor. Özel kısa el yapımı kaşıklarla servis ediliyor. Bu muazzam lezzeti mutlaka denemelisiniz... Bu tatlının hikayesini bir sonraki postta anlatacağım. Yolunuz düşerse Affan Kahvesi Antakya Merkezdeki Kurtuluş Caddesinde.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder