YOL NOTLARI/
ANTAKYA -HAYTALI’2
Tam da bunun üzerine kafa yorarken Antakya'daki Affan Kahvesi sahibi Züheyr Bey ile uzun bir sohbet ettik. AFFAN kahvesi Antakya'ya gelen herkesin uğradığı bir yer. İnşaasına 1911 yılında yapilmiş. Fuat Sahilli kahvehanenin ilk işletmecisi. Şu an ailenin 4.kuşaği işin başında. 5. Kuşak yerini almaya hazırlanıyor.
Züheyr Bey anlattı; Haytalı ismi Lübnan’ın Hayta şehrinden geliyormuş.80 yıl önce babaları rahatsızlanınca çok meşhur bir doktoru görmek için oraya gittiğinde bu tatlıyı görüyor ve tatlıyı yapmayı öğreniyor.Ülkesine dönünce de aynı reçeteyi kendi kahvesinde yapmaya başlıyor. Haytalı cok beğeniliyor! Kahvehanenin arka tarafında bir imalathane kuruyorlar.
Züheyr Bey belirtmeden geçemiyor: "Eskiden her şey çok farklıydı. Çok fazla emek sarfederdik. Sabah 6 da buzhaneden buz ve mandıradan süt gelirdi. Buzu tahta uzun kalıplara koyar üzerine sütü,şekeri ve sahlebi ekler yağ kıvamına getirene kadar döverdik. Akşam 16 sularında 20 kg dondurmamız olur, hepsini aynı gün satardık.Döverek yaptığımız dondurmanın yapımına babam çok özenirdi. Maraş’tan sahlep gelirdi. Sahlebi köye götürür su değirmenlerinde öğütürdük. Başkası olmazdı. Sahlep çok hassas olduğundan makine değirmenlerine götürmemize izin vermezdi babam. O değirmenler sahlebi yakardı.
Haytalı’yı inek sütünden yapıyoruz. Hala babamdan kalan bakır tencereleri kullanıyoruz muhallebileri kaynatırken. Şimdi kimse yaptığı işe özen göstermiyor.Biz de zamana uyduk maalesef. Kolayı var artık dondurma makinesi aldık. Günde 100 kg dondurma çıkarıyoruz. Sahlep'e gelince kimse eskisi gibi özenmiyor. Sahlep toz halinde geliyor. İyisi ve gerçeği kilosu 400 tl ama extratinin 30 tl. Insanlar para kazanmak için adil davranmıyorlar. Her şeyin ucuzunu tercih edip pahalıya satmaya çalışıyorlar."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder