8 Mart 2021 Pazartesi

Anadolu'nun bir arada yaşama, birlikte üretme, bilgiyi aktararak çoğaltma, farklı köklerle, farklı
inançlarla el ele yürüyebilme alışkanlığı, insanın tarihi kadar eskidir.

🧿Bu alışkanlığın en lezzetli izlerini geleneksel yemeklerimizde; Anadolu insanının maharetini,
incelik ve zekasını, yan yana gelmez sanılan tatlarla bir lezzet yaratabilme gücünü ise mutfağımızda
görebilirsiniz.


🧿Mutfakta yalnız yemek pişmez. Toprağın hediye ettikleri mutfakta; insana ait kültür, bilgi,
beceri ve estetikle birleşerek, hayat veren, tat veren bir yemeğe dönüşür.

🧿Doğadan gelen orada,
çoğalır, orada yarının ihtiyacı için ihtimamla korunur, mutfağa gelen en küçük şey bile insan eliyle
zenginleşir, tadını bulur. Ve büyük bir çabayla hazırlanan, emekle pişirilenler; cömertçe paylaşılır,
sunulur, ikram edilir.


🧿Kadim mutfak zenginliğimizin
neredeyse doğuştan taşıyıcısı olan kadınlar tarafindan nesilden nesile aktarilan yemek kültürünün ekonomiye dönüştürülmesinin sart oldugunu düşünüyorum.

🧿Gidanın dönüştürücü gücünü en iyi şekilde insanımıza faydalı hale getirmenin yolu eğitim ve gelir düzeyi düşük insanların hayatlarıni gastronomi perspektifinden iyilestirilerek sürdürülebilir ekonomiler yaratmak ile mümkündür.

Ebru Baybara Demir
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder