27 Ağustos 2018 Pazartesi

*Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü*
Fosil yakıt çağının başlamasından iki yüz yıl sonra, karbondioksit emisyonları, küresel ısınmaya yol açan ve iklim krizine doğru giden bir sera etkisi yarattı.
🍃🍂🍃🍂
Gerçekleşmesi çok muhtemel olan 3 ila 5'C arasındaki ısı artışıyla, kutup ve dağlardaki buzullar eriyecek; seller, kasırgaların yanısıra buzulların beslediği yeraltı suları ve nehirler kurayacak kuraklık artacak. Bu etkilerin bazılarını şimdiden hissetmeye başladık.
🍂🍃🍂🍃
İnsanların yapacağı en yaratıcı ve gerekli iş, doğayla ortak üretici rolünü üstlenerek toprakla çalışmaktır. Toprağa iyi bakmaya dayalı insan çabası ve birikimi, tarihteki pek çok medeniyeti çökerten 
çölleşmeyi önleyip tersine çevirmiştir..
🍃🍂🍃🍂
Sürdürülebilir gıda üretimi ve gıda güvenliği, toprağın verimliliğinin yeniden sağlanmasına bağlıdır. İnsanınki de dahil olmak üzere bu dünyadaki yaşamı sürdürmenin tek yolu verimli topraktan geçer..
🍂🍃🍂🍃
*World Day To Combat Desertification*
Human endeavour based on caring soil has prevented and reversed the desertification which destroyed many civilizations in the history. The only way to sustain the life in the world is through fertile soil. 



                                Sorgül Buğdayı'nın her başağında doğanın saf bilgisi saklı. Tarlalarımızda büyümüş                                     her bir başak tanesi, bize kuraklığa karşı umutla ve çabayla nasıl direnebileceğimizi bir kez daha öğretiyor...





                                The pure knowledge of the nature is hidden in every ear of Sorgül wheat. Each                                         wheat ear, that grows in our land, teaches us once more how to resist drought with hope and effort..


Köylerden gelen belki de daha önce duymadığınız bir kiraz çeşidinden bahsetmek istiyorum .Mahlep Kirazı!
🍒🍒🍒
Mahlep ağaçlarının aşılanması ile yetiştirilen aramotik, etli bir kiraz Mahlep Kirazı. Kirazla, paskalya çöreği arası bir tadı var. Bu mevsimde biz Mardinlilerin sofrasından eksik olmaz. Hele ki şehir dışına bir yere gidiyorsak dostlarımıza hediye olarak mutlaka  bu kirazı götürürüz.
🍒🍒🍒
Mardin'den başka Tokat'ta da yetiştirildiğini duymuştum. Tadına doyulmaz. Mardin'den bu mevsimde bir şeyler isterseniz sipariş listenize mutlaka Mardin Mahlep Kirazınıda ekleyin! Gününüz çok güzel geçsin. .
🍒🍒🍒
I start the day with a kind of cherry that you have not most probably heard before. Mahlep Cherry! 
Meaty Mahlep Cherry grow  with the grafting of Mahlep trees. There is a taste between a cherry and a sweet yeast bread. In this season, those cherry will not be missing the Mardinian's table. If we go out of the city, we will definitely take this cherry as a gift to our friends. I had heard that it can grow up in Tokat also. It is so tasty. If you want something from Mardin in this season, you should definitely add this Mahlep Cherry to your order list! Let your day be awesome. By the way, I am on my way again. I will be in Izmir for three days. Maybe we meet somewhere with our friends. Warm regards..

Mardin'in dağ köylerinde aradık onları. Sonra aldık en kıymetililerimize, kadınlarımıza teslim ettik. Toprağa ektiler, baktılar, büyüttüler! Mühendislerimiz, kadın çiftçilerimiz her gün büyümelerine şahit oldular. Onlara çocukları gibi baktılar, ölçtüler. İlk başakları aldığımızda sevinçten havalara uçtuk, ağladık. Şimdi kocaman oldular boyumuza vardılar...
💐💐💐
Gelececeğe bırakacak emenatlerimiz var, toprağımız ve tohumlarımız bizim kültürel mirasımız, elimizden gidenlere seyirci kalmayacağız dedik ve Tohumlarımızı; 
emanetlerimizi geleneğimizden aldık, geleceğe bırakmak için yola çıktık...
💐💐💐
Bu sevinç #TopraktanTabağa  projelerimizde yer alan tüm kadın mühendislerimizin, kadın çiftçilerimizin ve çorbada tuzu olan tüm emekçilerimizin!
Bizler çocuklarımıza bırakabileceğimiz daha iyi bir gelecek için  her geçen gün daha çok çalışıyoruz.. Şimdi önce koskocaman bir sofra kurup ürünümüzün bereketini paylaşacağız, sonra çoğalmaları için, baska topraklarda can bulmaları için hasadını yapıp yine kadın çiftçilerimize emanet edeceğiz...



                             Bu gururun tarifi yok! Mardin'den bir Türk Kadını, bir Atatürk kızı olarak önce                                                ayaklarımın üzerinde durup şehrimin kadınlarına önderlik ederek Atatürk'e, beni                                          yetiştiren anneme ve babama, sonra bu ülkenin geleceği çocuklarıma borcumu                                            ödüyorum. Dünya'nın bir ucundan bir başka ucuna gelerek dünyanın sayılı                                                    üniversitelerinin birinde, sahnede ben anlatırken başarı hikayemi benimle paylaşan                                      muhteşem insanlarla buluşmak ve sonra dakikalarca ayakta alkışlanmak çok az insana                                  nasip olacak bir duygu! BU DUYGUNUN TARİFİ YOK! 





                         There is no description of this pride! I, as a Turkish woman from Mardin and a daughter                       of Atatürk, first standed on my own legs. After that i leaded the women of my city. So, I pay                        away my mother and father who raised me, and children who are the future of this country, by leading the women and by standing on my own two feet. 
             Coming from one end of the world to another, beeing at one of the world's greatest universities,              meeting on stage with great people who share my story of success, and then beeing applauded              for minutes are the feelings that only a few people in the world can have! 
THERE IS NO DESCRIPTION OF THIS FEELING! 

Yerel tohumlarımızı korumak çoğaltmak ve geleceğe bırakmak için  çıktığımız yolda  projelerimizle biyoçeşitliliğimizi korumak için çalışıyoruz. Kısacası Edirne'den aldığımız domatesle Mardin'den aldığımız domatesin aynı olmaması için çalışıyoruz.
Biyoçeşitliliğin cenneti Türkiye tam 12000 biyolojik çeşitliliğe sahip hem de bunların 4000 kadarı endemik! Yani dünyanın başka bir yerinde bulunmuyor.
🌸🌼☘️
Literatürde biyolojik çeşitlilik; canlıların farklılığını ve değişkenliğini, içinde bulundukları karmaşık ekolojik yapılarla, birbirleriyle ve çevreleriyle karşılıklı etkileşimlerini ifade etmektedir. ..
🌸🌼☘️
Dünyada azalan su kaynakları kirlenen topraklar ve çok yakın zamanda olması muhtemel açlık ve  kuraklık gibi dünya sorunlarını göz önünde bulundurduğumuzda bugünün önemini daha çok kavramış oluyoruz. ..
🌸🌼☘️
Bu sebeple dünyada biyolojik çelitlilik konusunda farkındalık yaratmak ve bu değerlerin korunmasını sağlamak amacıyla 193 ülkenin taraf olduğu ve her yıl 22 Mayıs’ta kutlanan Biyolojik Çeşitlilik’in önemini her geçen gün daha çok idrak ediyoruz..
                               


                 130 bin bitki türünün tozlaşmasına etki ederek üremesini sağlayarak yaşamın devamını sağlayan arıların günü bugün...
                      Eğer Bitkiler döllenmezse bitki florası tükenecek! Bitkiler tükenirse, hayvanlar ve                                         insanlar da yok olacaklar! Doğadaki yaşam böyle karmaşık ve kırılgan temeller üzerine kurulu. Bazı etmenler biz farkında olmadan yaşamımızı yüksek ölçüde etkilemekte. 
               Birçoğumuzun görevi sadece bal üretmek olduğunu düşündüğümüz arılar aslında yaşam                            döngüsünün en önemli başrol oyuncuları. Bu kadar değerli bir bilgiden yola çıkarak Mayıs ayı                              sonunda Mardin,Derik ilçesinde 300 kovanla başlayacağımız arı projemizi bu yıl içerisinde 650 kovana çıkarmak için önümüze bir hedef koyduk. Arı Varsa Hayat var! 




                 Today is the day of bees, which provide the life of 130 thousand plant species by helping                          the pollination and propagation ... If the plants are not inseminated, the plant flora will used                      up! If the plants are used up, animals and humans will extincted! Life in the nature is based on                  such complex and successive bases. Some factors affect our lives in the high rate without any                    awareness. The bees, that we consider that their mission is only to produce honey, is actually the                 most significant actors in the life cycle. From this vital knowledge, We will start our ‘ if Bees Exist, Life Exists’ project with 300 hives in the Mardin/Derik district at the end of May, and we aim that the number of hive will reach 650 hives within this year .
*If bees exist, life exists!*



Bu coğrafyada kadınların tarihi ortaktır. Ve tarih göstermiştir ki; Ortadoğu’nun
kadınları savaştan yenik düşmüş kadınlar değil; yaşamın tüm zorluklarına karşı
üreterek savaşabilen kadınlardır.


                                   The history of the women is common in this land. History showed that the women                                                                    in the middle east are not the women who were defeated in battle. On the                                      contrary, they are the women who fight against the difficulties of life..

Uzun zamandır aradığımız Mezopotamya'nın en eski tohumlarından biri olan Karakılçık Buğdayı'nın peşine düştüğümüzde bulamadığımız için çok üzülmüştüm. Envanterde yer alan 11 yerel ata tohumunun 4 tanesine ulaşmak bizi mutlu etse de Karakılçık hep aklımızın bir köşesinde kalmıştı. İki gün önce uçaktan indiğimde karşılamaya gelen mühendislerimizin sürprizi bu başak demeti idi. Karakılçık! Ekimini yaptığımız demonstrasyon alanlarının birinde yetişmiş. Arazinin yarısında kocaman olmuşlar. Bir şeyi çok dilediğinizde oluyor derler ya işte tam da onu yaşadım. Karakılçık’ı bulmayı çok dilemiştim, biz onu değil o bizi buldu! Selenyum açısından çok zengin,protein değerleri açısından diğer buğdaylara göre daha besleyici olduğu biliniyor. İri taneli, sert ve makarnalık bu buğdayın 14 kromozom olduğu tahmin ediliyor. 
Geleceğe bırakacağımız bir emanetimiz daha var artık!

 




Mevsim baharsa ve yağmur yağmışsa, Keme mantarı bu cömert topraklarda yetişen en güzel ürünlerden biridir. Kuzu eti ile beraber zırhla çekip ya kebabı yapılır ya da yine kuzu etinden yapılmış kavurmaya eşlik eder. Her ikisine de çok yakışan Keme mantarı; toprak altında yumru şeklinde yetişen yer mantarı olarak da tanınan bir mantar türüdür. Görüntü olarak patatese benzerliği ile bilinir.
Halk arasında Keme adıyla tanınan Domalan, dünyanın çok az bir bölgesinde yetişir ve ekonomik değeri oldukça yüksek olan bir mantardır. 
Güneydoğu Anadolu’da ve İç Anadolu’da kumlu topraklarda yetişir ve ilkbahar yağmurlarından sonra oluşur. Büyüdüğü yerde toprak yüzeyinde oluşturduğu çatlaklar sayesinde bulunur. Domalan bazen toprağı çatlatarak toprak yüzeyine de çıkar. Mardin'de kilo fiyatı 150-200 TL arasında değişmektedir. Pahalı olmasının yanı sıra oldukça zor bulunmaktadır. Bu mevsimde yolunuz Mardin'e, Urfa'ya ya da Gaziantep'e düşerse mutlaka Keme ile yapılmış bir yemeğin tadına bakmanızı tavsiye ederim.


1 Mayıs 2018 Salı

Günaydın, bu aralar ekipçe yoğun günler geçiriyoruz. Devam eden projelerimiz bir yana Cercis Murat Konağı Mutfağı’nı yeniledik. Sizlere geçtiğimiz pazar günü yoğunluktan dolayı reçete veremedim. Bu haftanın tarifi bugün gelsin; #mercimekköftesi 
İçerisindeki malzemelerden sadece kişniş dışında hepinizin alışık olduğu bir mercimek koftesi tarifi bu! Ancak eklediginiz kisnis ile hiç de alışık olmadığınız bambaşka bir lezzeti deneyimleyeceksiniz. Şimdi size verdiğim tarifi diğerlerinden ayıran başka bir özellik ise,büyük şehirlerde mercimek köftesi dendiğinde avuç içinde sıkıştırılıp porsiyonlanan sıkma köfteleri görüyorum. Ancak mercimek köftesi bizde çok başkadır. Biz hazırladığımız köfteyi sıkmak yerine geniş bir tepsiye yayıyoruz. Bir tavada özellikle tereyağında kırdığımız yumurtaları tepsideki mercimek koftesi üzerine boca ediyoruz. Tereyağını biraz fazla kullanmanızı öneririm. Lezzet başka bir şölene dönüşüyor. Bence deneyin ve yorumlarınızı benimle paylaşın. Hadi o zaman Afiyet olsun!


Mercimek Köftesi
6 Kişilik / Süresi 20 dk
Malzemeler
⭐️1.5 su bardağı kırmızı mercimek
⭐️1 su bardağı İpek ince köftelik bulgur
⭐️4 ortaboy kuru soğan
⭐️1/2 su bardağı zeytinyağı
⭐️1 çorba kaşığı domates salçası
⭐️1 çorba kaşığı biber salçası
⭐️1 demet ince doğranmış maydanoz
⭐️1 tatlı kaşığı toz karabiber
⭐️1 avuç kadar dövülmüş toz kişniş
⭐️1 avuç dolusu kuru nane
⭐️5 adet yumurta
1-Kırmızı mercimeği yıkadıktan sonra üzerini geçecek kadar eklenen su ve tuzla birlikte tencereye koyup ve kaynamaya bırakın.
2- Kırmızı mercimek bazen çok fazla su çeker dolayısıyla mercimekler kaynarken suyu azaldığında su eklemelisiniz.
3- Kırmızı mercimeği yumuşayıp tamamen eriyip çorba kıvamına gelene kadar kaynatın.
4- Çorba kıvamına gelen kırmızı mercimeği geniş bir yoğurma tepsisinde çiğ köftelik bulgurun üzerine döküp tuz, karabiber ve kişnişi ekleyip bulgur ve mercimeğin iyice karışmasını ve bulgurun yumuşamasını bekleyin.
5-Bir tavada kısık ateşte zeytinyağında ince kıyılmış soğanları iyice yumuşayana kadar kavurun, domates ve biber salçalarını ve kuru naneyi ekleyip iyice karıştırın. 6-Hazirladiginiz sosu kirmizi mercimek ve bulgur karışımının üzerine boşaltın karıştırın.Sıcaklığına dayanabileceğiniz ölçüde ellerinizle yoğurun.
7-Maydanoz ve yeşil soğanları ince kıyıp mercimek köftesi ile karıştırın.